©  AP

VS schrappen 5 groeperingen van zwarte terreurlijst

De Verenigde Staten hebben vrijdag vijf groeperingen geschrapt van de zwarte lijst van “buitenlandse terroristische organisaties”. Ze bezondigen zich al jaren niet meer aan geweld. Bij de organisaties zijn de ontbonden Baskische afscheidingsbeweging ETA, en de Japanse sekte Aum Shinrikyo, van wie de leider Shoko Asahara enkele jaren geleden geëxecuteerd werd.

Bron: BELGA

De ETA pleegde een rist aanslagen in Spanje en Frankrijk en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 820 personen. De afscheidingsbeweging ontbond zichzelf in 2018, acht jaar na een staakt-het-vuren te hebben uitgevaardigd.

Leden van de sekte Aum Shinrikyo, wat zoveel betekent als “Opperste Waarheid”, pleegden in 1995 de dodelijk aanslag met saringas in de metro van Tokio.

Daarnaast zijn ook de extremistische joodse groepering Kahane Chai, en twee islamistische groeperingen die actief waren in Israël, de Palestijnse gebieden en Egypte van de zwarte lijst verwijderd.

Doordat ze op de zwarte lijst stonden, kon Washington de groeperingen draconische sancties opleggen, met name financiële.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de groeperingen niet meer bezig met terrorisme of terreuractiviteiten, en hebben ze “noch de capaciteiten noch de bedoeling” om zich daarmee in te laten.

Een en ander betekent niet dat de groeperingen definitief zijn witgewassen. Ze staan nog altijd op een lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën, waardoor ze nog altijd sancties kunnen opgelegd krijgen, weliswaar minder dwingend.

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners