Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AP

Vrouwelijke journalisten moeten voortaan gezicht bedekken op tv in Afghanistan

Vrouwelijke journalisten in Afghanistan zullen in de toekomst hun gezicht moeten bedekken op televisie. Dat heeft de regerende taliban laten weten, zo meldt Tolonews donderdag. De maatregel is definitief en staat niet open voor discussie, zo voegde de zender eraan toe. Een officiële aankondiging is er niet.

Bron: BELGA

Voortaan mogen alleen de ogen van vrouwelijke tv-journalisten te zien zijn, zo legt een Afghaanse mediavertegenwoordiger aan het Duitse persbureau DPA uit. Een ander legt uit dat vrouwen hun neus en mond konden bedekken met een medisch masker. Foto’s van vrouwelijke presentatoren met hoofddoeken en maskers circuleerden donderdag op de sociale media. 

Sinds de taliban weer aan de macht zijn, leggen ze het openbare leven steeds strengere regels op. Begin mei hebben ze bevolen dat vrouwen zich in het openbaar moeten sluieren. De chadori - een boerka die van hoofd tot teen reikt - is de beste vorm van islamitische sluiering, zeiden zij. 

De volledige gezichtssluier, die in Afghanistan vaak blauw is en een rooster voor het gezichtsveld heeft, was al verplicht voor vrouwen onder het talibanbewind tot de invasie van westerse troepen in 2001.

Meer over Taliban

Aangeboden door onze partners