Jüri Vips. 

Jüri Vips. ©  Red Bull

Max Verstappen krijgt nieuwe teammaat: Jüri Vips rijdt in vrije training

Max Verstappen krijgt vrijdag in Barcelona een nieuwe teammaat. De jonge Est Jüri Vips rijdt in de eerste training met de auto van Sergio Perez. Bij Williams maakt Nyck de Vries zijn debuut.

Marc Cornelissen

F1-teams moeten dit seizoen twee vrije trainingen afwerken met een jonge coureur in de auto’s. Barcelona is daarvoor een goede gelegenheid. Op het meest gebruikte testcircuit hebben de titularissen immers niet veel rondjes nodig om de verloren tijd in te halen. Tegelijk is het bekend terrein voor de jonge piloten, die er in de F2, F3 en F4 gereden hebben. Het is dan ook logisch dat meerdere teams Barcelona uitgekozen hebben om hun jonge wolf te laten rijden.

Red Bull doet dat met Jüri Vips, een 21-jarige Est die vrijdag van 14 tot 15 uur zijn eerste kilometers mag maken in een GP-context. Eind 2020 reed hij al twee dagen in een test in Abu Dhabi. Vips wordt al jaren gesteund door Red Bull en werd in 2017 kampioen in de Duitse F4. Momenteel werkt hij zijn tweede seizoen in de F2 af. Na zes races staat hij achtste. Dat is wellicht wat minnetjes om te solliciteren voor een plaats bij AlphaTauri, het tweede team van Red Bull. Het team van Verstappen heeft ook de Nieuw-Zeelander Liam Lawson in zijn rangen. Ook hij wordt in de loop van dit seizoen in een F1-bolide verwacht.

Nyck de Vries won vorig weekend in de Formule E. 

Nyck de Vries won vorig weekend in de Formule E. ©  ISOPIX

Bij Williams komt de Nederlander Nyck de Vries (27) voor het eerst in actie tijdens een GP-weekend. De wereldkampioen in de Formule E maakte eerder al indruk tijdens testritten voor Mercedes, maar dat was buiten de raceweekends. Vrijdag rijdt hij met de wagen van Alex Albon. Er gaan geruchten dat De Vries kans maakt om bij Williams Nicolas Latifi te vervangen. De Canadees raakt niet uit de schaduw van Albon en maakte dit seizoen al veel brokken. De Vries is net als Stoffel Vandoorne reserverijder bij Mercedes. Ze komen ook allebei uit voor Mercedes in de Formule E. Zondag won De Vries de ePrix in berlijn, Vandoorne staat op kop in het WK.

Bij Alfa Romeo zit vrijdag Robert Kubica aan het stuur. De Pool kan op zijn 37ste bezwaarlijk een jonge rijder genoemd worden, maar zijn testritten met de wagen van Zhou Guanyu maken deel uit van de sponsordeal van een Poolse partner van het team.

Aangeboden door onze partners