Een bidsprinkhaan neemt een defensieve houding aan. 

Een bidsprinkhaan neemt een defensieve houding aan. ©  Shutterstock

OPROEP. Heb je een bidsprinkhaan (of andere grote insecten) als huisdier?

Hasselt -

De cavia, dwerghamster of goudvis mogen stilaan beginnen vrezen, want insecten houden als huisdier zit in de lift. Vooral bidsprinkhanen in al hun kleuren en verschijningsvormen (foto) zijn gewild als terrariumdier. Maar ook wandelende takken, roofkevers, mierenkolonies of zelfs grote kakkerlakken komen steeds vaker voor.

Het klinkt een beetje nerdy om insecten te houden, maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zich ermee bezighouden. Met stip op één: de bidsprinkhaan. En dat is zelfs een goede zaak voor de wetenschap. Omdat er meer dan tweeduizend soorten bestaan, is het niet eenvoudig om die allemaal volledig in kaart te brengen. Wetenschappers hopen dat er meer kennis verworven kan worden door hobbyisten die sommige soorten houden en bestuderen. Een goede samenwerking tussen de wetenschap en deze grote gemeenschap kan een cruciale rol spelen bij het behoud van bidsprinkhanen in de natuur, beweren de onderzoekers.

De orchidee-bidsprinkhaan dankt zijn naam aan de treffende gelijkenis met de gelijknamige bloem.    

De orchidee-bidsprinkhaan dankt zijn naam aan de treffende gelijkenis met de gelijknamige bloem.  ©  Shutterstock

De bidsprinkhaan is een van de meest populaire insecten als huisdier. De grote insecten zijn elegant en hebben prachtige kleuren en verschijningsvormen. Sommige zien eruit als een orchidee of een rottend blad, andere zouden zouden niet misstaan op een Pokémonkaart.

Heb je een terrarium met bidsprinkhanen? Of hou je andere grote insectensoorten in huis? Laat het ons weten! rd

Meer over Dieren

Aangeboden door onze partners