Onweer trekt over het land, ook vrijdag intense buien verwacht: ”Ernstige wateroverlast mogelijk”

Op donderdag trekken er onweersbuien over ons land. West-Vlaanderen kreeg het al zwaar te verduren, later op de dag is het centrum van het land en wellicht ook Oost-Vlaanderen aan de beurt. Ook vrijdag wordt het oppassen geblazen: het KMI waarschuwt voor “intense onweers- of regenbuien” met mogelijk zware windstoten, en sluit zelfs niet uit dat code geel wordt opgeschaald naar oranje.

jvhBron: BELGA

Afgelopen nacht en donderdagochtend vonden de onweersbuien vooral plaats in het westen van het land, en dan vooral de lijn Kortrijk-Wingene-Gent. “We zagen daar fikse bliksemontladingen”, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux. Op dit moment vormt zich een nieuwe onweerslijn die binnenkomt vanuit Frankrijk vanwege de warme temperaturen in het centrum en het oosten van ons land. “Op de scheidingslijn van het koelere weer in het westen en het warme in de rest van het land zal het onweer zich vormen en in de komende uren uitbreiden naar het centrum. Oost-Vlaanderen volgt daarna mogelijk”, zegt Roose.

Vooral in het oosten en het zuidoosten kunnen de onweersbuien volgens het KMI pittig worden, met kans op hagel en rukwinden tot 70 kilometer per uur. De onweders kunnen ook neerslaghoeveelheden van 10 tot 20 liter per vierkante meter veroorzaken. De maximumtemperaturen liggen rond 19 graden aan zee, 25 graden in het centrum, en 28 graden in de Kempen.

Donderdagochtend worden de onweersbuien verwacht in het westen en het centrum van het land, in de namiddag verplaatst het onweer zich naar het oosten van België. Vooral in het oosten en het zuidoosten kunnen die onweersbuien pittig worden, met kans op hagel en rukwinden tot 70 kilometer per uur. De onweders kunnen volgens het KMI neerslaghoeveelheden veroorzaken van 10 tot 20 liter per vierkante meter.

“Limburg krijgt te maken met een pittige buienzone, daarbij kan het onweren en is lokaal ook hagel mogelijk. Na een droge periode met ook ruimte voor de zon is er namiddag opnieuw kans op buien met lokaal veel neerslag in korte tijd en tevens onweer. Ook kan er zeer lokaal hagel en een rukwind tot 60 à 70 km/u mee gemoeid zijn.”, aldus onze weerman Ruben Weytjens.

De maximatemperaturen liggen rond 19 graden aan zee, 25 graden in het centrum, en 28 graden in de Kempen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid zal het ook erg zwoel gaan aanvoelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft gezien de mogelijke wateroverlast tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd. Voor storm- en waterschade waarvoor men bijstand van de brandweer nodig heeft, kan men een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, klinkt het.

Code geel geldt in alle Vlaamse provincies en Brussel. 

Code geel geldt in alle Vlaamse provincies en Brussel. ©  KMI

Blikseminslag in Desselgem

In het West-Vlaamse Desselgem, nabij Waregem, sloeg de bliksem donderdagochtend in op een woning. De brand aan het dak werd snel geblust door de brandweer, de materiële schade is wel ernstig. Ook in het nabije Heule en Bellegem vonden verschillende blikseminslagen plaats en ontstond een modderstroom, maar daar bleef de materiële schade telkens beperkt.

Ook in Limburg sloeg de wind toe. In Lummen werd een kastanjeboom ontworteld.

 

Vrijdag mogelijk code oranje

Donderdagavond zijn er in het oosten van het land nog wat buien mogelijk. Daarna wordt het overal overwegend droog met opklaringen. ’s Nachts wordt de kans op onweersbuien vanuit Frankrijk weer groter. Op sommige plaatsen kan er ook mist gevormd worden, vooral in de Ardennen en de Kempen.

Ook vrijdag is het een deel van de dag oppassen geblazen voor onweer. Het KMI waarschuwt voor “intense onweers- of regenbuien” met mogelijk zware windstoten. Het sluit zelfs niet uit dat de huidige code geel wordt opgeschaald naar oranje. De neerslag kan op sommige plaatsen overvloedig zijn, en er is ook kans op hagel en zware windstoten. ’s Namiddags wordt het vanuit het westen droger met opklaringen. De maxima liggen tussen 17 of 18 graden aan zee en 23 graden in de Kempen.

“In Limburg moet er rekening gehouden worden met mogelijk forse buien, lokaal of regionaal resulterend in grote neerslagsommen tot meer dan 20 liter per vierkante meter. Sommige berekeningen laten regionaal zelfs meer dan 50 liter per vierkante meter vallen. Mede vanwege de kurkdroge en dus keiharde ondergrond kan dit tot ernstige wateroverlast leiden. Daarbij kan het tevens onweren en is er ook kans op hagel en forse windstoten”, aldus Ruben Weytjens.

Volgens Roose zou het best kunnen dat we vrijdag met heel hevig onweer te maken krijgen. “In Duitsland verwachten ze windstoten van 150 kilometer per uur met stormschade op grote schaal. We zullen in de loop van de dag zien in hoeverre dat zal overwaaien morgen.”

Zaterdag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Vooral over het noorden en het oosten is er in de ochtend kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden. Zondag blijft het droog met veel zon en soms zwaarbewolkte perioden. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden.

Meer over Wateroverlast

Aangeboden door onze partners