“Vannacht droog maar morgen kans op zwaar onweer met regionaal overvloedige neerslag”

Vanavond blijft het overal in Limburg droog met aangename temperaturen. De hoge luchtvochtigheid kan het wel wat zwoel doen aanvoelen.

Vannacht zal de wind ook volledig wegvallen. Vooral in regio’s waar er buien zijn gevallen kan er mist vormen. De minimumtemperaturen situeren zich rond een graad of 13.

Vrijdagvoormiddag blijft het op de meeste plaatsen in Limburg nog droog. Lokaal kan er al wel eens een buitje vallen maar veel zal dit nog niet om het lijf hebben. Na het middaguur neemt de kans op forse onweersbuien snel toe. Volgens de meeste weercomputers zal het accent voor Limburg ergens tussen 14 en 18 uur komen te liggen. In een periode van 1 a 2 uur tijd zal er dan een potentieel gevaarlijke buienlijn van west naar oost over onze provincie trekken. Vervolgens kan het nog even druilerig blijven maar na 18 uur wordt het snel droog met ook opklaringen.

De passage van de buienzone kan regionaal resulteren in grote neerslagsommen. Meer dan 20 liter per vierkante meter is op heel wat plaatsen waarschijnlijk maar sommige berekeningen laten in een smalle strook zelfs meer dan 50 liter per vierkante meter vallen. Met daarbij een kleine kans op uitschieters rond 80 liter per vierkante meter. Mede vanwege de kurkdroge en dus keiharde ondergrond kunnen enkele tientallen liters per vierkante meter vanzelfsprekend reeds tot ernstige wateroverlast leiden.

De kans dat het daarbij zal donderen is groot en lokaal kunnen er ook hagel en forse windstoten mee gepaard gaan. Doordat er zich een klein lagedruksysteem over onze omgeving vormt moeten we ook buiten de buien enige tijd rekening houden met rukwinden tot 60 a 70 km/u. Dat lijkt vooral tussen 16 en 18 uur het geval te kunnen worden.

Voor organisatoren van buitenevenementen is deze ontwikkeling dus wel iets om in de gaten te houden. Maar zoals gesteld is de kans groot dat het na 18 uur allemaal snel droger en rustiger wordt. Het valt aan te raden om de radarbeelden in de gaten te houden en met de opbouw van tentjes eventueel te wachten tot de kans op zwaar weer geweken is.

Voorafgaand aan de buienzone kan de temperatuur nog tot in de buurt van 25°C uitkomen. Na de passage wordt het nog hooguit een graad of 20.

De nacht naar zaterdag verloopt droog. We verliezen nog een graad of 10 zodat we minima in de buurt van 10°C kunnen verwachten. De wind doet het rustig aan.

Bekijk hier de weersverwachting voor de komende dagen.

Meer over Weerman Ruben Weytjens

Aangeboden door onze partners