©  ss

Hackcollectief Lockbit eist cyberaanval op ziekenhuizen van Vivalia-netwerk op

Hackcollectief Lockbit heeft de cyberaanval op Vivalia opgeëist. Dat schrijven verschillende media woensdag op basis van een tweet van Anis Haboubi, expert in cyberveiligheid.

mtmBron: BELGA

De Luxemburgse zorgintercommunale werd enkele dagen geleden slachtoffer van een “grootschalige” computeraanval, die heeft geleid tot “de blokkering van alle servers” van de Vivalia-ziekenhuizen en -rusthuizen.

Lockbit zegt nu dat het 400 gigabyte aan informatie in handen heeft gekregen, inclusief patiëntengegevens en informatie over het personeel. De hackgroep dreigt ermee de informatie binnen acht dagen, op donderdag 26 mei, te publiceren.

Het Vivalia-bestuur bevestigt noch ontkent het nieuws. “We focussen ons nu op het herstel van het systeem binnen een veilig kader. Het gerechtelijk luik is in handen van de federale gerechtelijke politie en de procureur”, reageert Yves Bernard, CEO van de zorgintercommunale.

De cyberaanval heeft wel degelijk een impact gehad op de medische dienstverlening. Er werden medische onderzoeken, consultaties en ook sommige operaties geannuleerd. Vivalia hoopt tegen het einde van het weekend de digitale verbindingen van de radiologie-afdeling en de laboratoria te herstellen, net zoals de patiëntendossiers. “Maar volledig herstel kan nog weken of zelfs maanden in beslag nemen”, concludeert Bernard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer