Na de historische zege, de opgave: Biniam Girmay stapt uit de Giro na incident met kurk

Rit 11 in deze Giro gaat vanmiddag om 12.30 uur in Santarcangelo di Romagna van start zonder Biniam Girmay (22). Het linkeroog van de Eritreeër heeft extra verzorging nodig. Hij kan er geen verdere druk op uitoefenen en Intermarché-Wanty-Gobert neemt geen enkel risico met zijn goudhaantje.

Stijn Joris

Eén dag na de euforie volgt de teleurstelling bij Intermarché. Biniam Girmay (22) moet de Giro noodgedwongen verlaten. De oogblessure die hij dinsdag tijdens de podiumceremonie opliep toen de kurk van de champagnefles ongelukkig in zijn oog terechtkwam, speelt hem zodanig parten dat verder koersen geen optie is. Girmay houdt het zo na tien ritten, met vijf dichte ereplaatsen én zijn overwinning van dinsdag voor bekeken in deze Giro. Het was zijn ambitie om de puntentrui na te jagen, maar die mag hij dus voor dit jaar opbergen.

“Ik ga vandaag niet starten, want mijn oog heeft de nodige rust nodig om aan kracht te winnen”, aldus Girmay in een video van de ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Girmay is niet alleen: deze 10 wielrenners liepen een al even knullige blessure op

“Hij zag door die kurk een tijdje niet meer door zijn linkeroog”, legt ploegarts Piet Daneels uit. “In het ziekenhuis werd er een bloeding in de voorste oogkamer vastgesteld. Die vertroebelde zijn zicht, maar in principe is zoiets niet bedreigend voor zijn oog. Intussen ziet hij opnieuw beter. We zijn heel tevreden over de zorgen die hij er kreeg.” De evolutie van zijn letsel gaat de goede richting uit en zal de komende dagen door een medisch team nauw opgevolgd worden. Maar om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen.”

Girmay verliet rond half 10, samen met zijn manager Alex Carera, het hotel van Intermarché-Wanty-Gobert. Hij nam intussen afscheid van de volledige ploeg en is vertrokken in een wagen. Opvallend, het bedrijf dat de wijnflessen van de Giro levert bood intussen zijn excuses aan bij de ploeg.

Met Girmay verliest de Giro één van haar meest prominent in beeld koersende renners. Hij zou na de Giro in principe de Brussels Cycling Classic en de Ronde van Limburg rijden. Het wordt nog eventjes wachten of hij die wedstrijden haalt, maar zijn oog heeft nog meer dan twee weken om te herstellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sportdirecteur Valerio Piva vond de opgave van Girmay jammer, maar volgde met het team het medisch advies op. Hij loofde ook de sterke prestaties van de Eritreeër nog eens.

“Van bij de openingsrit heeft Biniam laten zien dat we gelijk hadden om in onze kansen op ritwinst te geloven. Het is opmerkelijk hoe zijn ploeggenoten elke dag door het vuur gingen om het best mogelijke resultaat te behalen en hoe gelukkig iedereen is om met hem te werken. De overwinning van Biniam heeft een intens gevoel van euforie binnen ons team teweeggebracht. Het nieuws over het incident kwam aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren.”

 

 ©  REUTERS

“Het is zeer spijtig dat we onze jonge debutant in onze hechte groep renners verliezen, maar het advies van het medisch team was duidelijk en de gezondheid van Biniam primeert”, ging Piva verder. “Maar ik blijf optimistisch, want de voorbije week maakte onze volledige selectie een heel goede indruk. Zo liet Rein Taaramäe op de flanken van de Etna zien dat we net als vorig jaar kans maken op de ritzege door te anticiperen. Ik zag ook verschillende renners doorheen de eerste week groeien. Dag per dag zullen we opportuniteiten opzoeken en kansen grijpen waar mogelijk. We blijven tevens onze focus richten op het algemene klassement met Domenico Pozzovivo, die met zijn huidige vorm en ervaring een realistische kans op een top tien blijft maken. Met Jan Hirt hebben we voorlopig zelfs een tweede renner in de top vijftien en onze ervaring leert ons dat in het beste van hem steevast in de slotweek naar boven komt. Deze woensdag komen we misschien met een troef minder aan de start, maar onze motivatie blijft intact.”

Meer over Biniam Girmay

Aangeboden door onze partners