©  AFP

Frans Timmermans tijdens lezing aan KU Leuven: “Weg met gas en olie uit Rusland”

Europees Commissaris Frans Timmermans, bevoegd voor de Green Deal, wil zo snel mogelijk af van gas en olie uit Rusland. Dat heeft de Eurocommissaris dinsdagmiddag gezegd tijdens een lezing aan de KU Leuven. Woensdag stelt de Europese Commissie haar REPowerEU-plan voor, waardoor duidelijk moet worden hoe de Commissie dat doel precies wil bereiken.

gjsBron: BELGA

Voor een volle aula in het wetenschapspark Arenberg in Heverlee ging Timmermans dinsdag kort in op het REPowerEU-plan, zonder evenwel veel details te lossen. Om zo snel mogelijk af te stappen van Russische fossiele brandstoffen, wil de Europees Commissaris ten eerste alternatieve producenten van fossiele brandstoffen zoeken. Met hen wil hij nieuwe contracten aangaan.

Ten tweede moet het aandeel van hernieuwbare energie volgens Timmermans sterk de hoogte in gaan. Enkele EU-lidstaten, waaronder België, deden twee weken geleden al het voorstel om zonnepanelen verplicht te maken op bepaalde gebouwen, zoals gebouwen met een plat dak, openbare gebouwen en supermarkten. 

Te veel verspilling

Een laatste punt ging over het energieverbruik van mensen en industrieën. Volgens de Europees commissaris verspillen we te veel energie. Er moet meer gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer en de fiets en de temperatuur in huizen mag een graadje lager. “Ik ben gepassioneerd door fietsen, ik gebruik hem zo veel als ik kan”, zei Timmermans met een knipoog naar het Leuvens publiek. 

Verderop in de lezing had Timmermans nog een niet mis te verstane boodschap voor Antwerps burgemeester Bart De Wever, zonder hem bij naam te noemen. “Hij spreekt van bangmakerij, maar de tijd om mensen niet te confronteren met de harde realiteit is voorbij.”

Op het einde van zijn lezing gaf Timmermans nog een laatste boodschap mee, specifiek gericht aan de studenten in de zaal: “Blijf niet in je eigen bubbel, maar praat ook met mensen met een andere mening.”

Meer over KU Leuven

Aangeboden door onze partners