Wie gsm’t achter het stuur, is rijbewijs 8 dagen kwijt in Limburg. © TV Limburg

Tot wel 25 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur

Parket treedt strenger op: gsm gebruiken achter stuur is acht dagen rijbewijs kwijt

Hasselt -

Het parket Limburg gaat de komende maand strenger optreden tegen bestuurders die hun gsm gebruiken achter het stuur. Zij verliezen hun rijbewijs meteen voor acht dagen. “De actie duurt tot 12 juni, maar zal in de toekomst herhaald worden”, klinkt het. Dinsdag en woensdag zijn er overal extra politiecontroles.

olivier simons

Tot wel 25 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur, bijvoorbeeld door een smartphone. Hoewel ze tegenwoordig handsfree kunnen bellen, gebruiken veel chauffeurs hun gsm toch nog om berichten te sturen, om te navigeren en om te filmen achter het stuur. Maar dat is verboden. Zelfs af en toe een blik werpen op je gsm-toestel op de passagierszetel, kan je een boete opleveren. Je moet immers altijd de controle over je voertuig behouden. Enkel als je smartphone vastzit in een houder, mag je die gebruiken.

Vaker acties

Begin maart werd de boete voor gsm-gebruik achter het stuur al verhoogd van 116 naar 174 euro. Het parket Limburg wil nu nog een extra signaal geven. “Van 16 mei tot en met 12 juni zullen we het rijbewijs meteen voor acht dagen intrekken als de bestuurder betrapt wordt met een gsm”, zegt Anja De Schutter, sectiehoofd verkeer bij het parket Limburg. Eerder beslisten de parketten van Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde al om dit te doen.

“Die intrekking zal niet in alle gevallen gebeuren en is afhankelijk van de precieze vaststellingen. Maar de lat zal wel hoog liggen: in gevaarlijke omstandigheden zullen we altijd de opdracht geven het rijbewijs in te trekken. De actie eindigt op 12 juni, maar in de toekomst zal die regelmatig herhaald worden. De smartphone is de laatste jaren een echte ‘killer’ in het verkeer geworden. Als je ogen op het scherm gericht zijn, heb je veel minder aandacht voor de weg. Bovendien ben je ook minder stuurvast en wijk je sneller van je rijbaan af. Zelfs bellen kan een grote afleiding zijn.”

Ook fietsers beboet

Niet alleen autobestuurders kunnen tegen de lamp lopen, ook fietsers riskeren een boete. “Tijdens het fietsen mag je geen smartphone gebruiken. We gaan dan uiteraard het rijbewijs niet intrekken, maar je krijgt wel een boete van 174 euro. Voor minderjarigen zal een jongeren-pv worden uitgeschreven.” De tiener moet in dat geval verplichte verkeersles volgen in plaats van een geldboete betalen.

De tijdelijke maatregel van het parket valt samen met een grote politieactie tegen afleiding achter het stuur, die dinsdag en woensdag plaatsvindt. Zowel de federale wegpolitie als de lokale politiezones zullen dan 48 uur lang extra controleren op het gebruik van de gsm achter het stuur. Ook in Limburg zal op verschillende plaatsen gecontroleerd worden. (siol)

Meer over 112 Limburg

Aangeboden door onze partners