Foto RDr

Foto RDr

Anna Van Bussel

“Mijn geheim? Blijven ademen”

Oudsbergen

Anna Van Bussel rondde op 10 mei de kaap van 100 jaar. Ze werd geboren in Kaulille in een gezin met vier kinderen. De kersverse eeuwelinge leerde haar man Gerard Boonen kennen tijdens het ‘ichteren’. “Mijn geheim om 100 te worden? Blijven ademen, dat is de enige manier”, lacht Anna.

De ouders van Anna waren landbouwers. “Pa werkte in de wintermaanden ook in de bossen. Dat was dan dennen uitdunnen, aanplant van nieuw bos en ook bos kappen. Hard werken, dat was thuis de regel”, knikt Anna.

Hoe ze Gerard haar man leerde kennen? “Gerard kwam met vrienden bij mijn ouders ‘ichteren’ (buurten). Het enige vertier in de oorlogsjaren. Hij was van Meeuwen en woonde aan de Kuylen op de Berenheide. Dus moest hij toch wat moeite doen om me te zien. Tijdens die ichteravonden sloeg de vonk over”, weet Anna nog.

Anna zelf werkte eerst in het confectieatelier. “In Weert net over de grens met Kaulille. Eens getrouwd openden we langs de Weg naar Ellikom in Meeuwen een kleine voedingswinkel. Gerard deed de baan en leverde op bestelling voedingswaren aan huis. Het huisgezin en de winkel groeide en de was en de plas was voor mijn rekening.”

De eeuwelinge heeft zes kinderen, negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Gerard en Anna stonden mee aan de wieg van de Mieverse katapultclub, naast de accommodatie en de organisatie was Gerard ook een bekwaam katapultschieter. En dat leverde Meeuwen meermaals een Belgische kampioen op. Verder konden de gemeentelijke sociale verenigingen rekenen op de familie Boonen-Van Bussel.

Anna‘s tante Mieke werd 102 jaar en zus Lies viert haar 94ste verjaardag. Oud worden zit dus in de genen. Anna is nog bijzonder kwiek en goedlachs. “Mama woont sinds vijf jaar in het woonzorgcentrum Kloosterhof. Haar gehoor is wat minder geworden, maar om puddingpap te eten moet je haar maar één keer vragen”, lachen haar kinderen

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio