Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Europese Commissie stelt groeiprognose naar beneden bij door oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne weegt op de Europese economie. In haar nieuwe economische vooruitzichten gaat de Commissie nu uit van een groei van de economie in de eurozone van 2,7 procent in 2022, terwijl ze in februari nog een groei van 4 procent voorspelde.

jvhBron: BELGA

Voor de Russische inval in Oekraïne ging de Commissie nog uit van een robuust herstel van de economie na twee lange coronajaren. Maar sinds 24 februari staat de eurozone, en bij uitbreiding heel de Europese Unie, voor nieuwe uitdagingen.

Door de oorlog staan de consumptieprijzen verder onder druk, zijn de toeleveringsketens opnieuw verstoord geraakt en heeft het algemene vertrouwen in de economie een deuk gekregen. Daarom moet de Commissie haar groeiprognoses naar beneden bijstellen. In 2022 zou de economie van de eurozone nog met 2,7 procent groeien, terwijl de Commissie in februari nog van een groei van 4,0 procent uitging. Ook in de hele Europese Unie groeit de economie dit jaar naar verwachting met 2,7 procent.

De Belgische economische groei vertraagt ook. Van een voorspelde toename van +2,2 procent in februari naar +2,0 procent vandaag. Voor 2023 verwacht de Commissie een groei van 1,8 procent in ons land.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners