Kris Princen. ©  BRC

Sterke remonte levert Kris Princen vierde zege in Sezoensrally op

Kris Princen heeft de 45ste Sezoensrally op zijn naam geschreven. De 48-jarige Gingelomnaar stond pas vierde na de eerste ronde, maar vond dan het vertrouwen in zijn Citroën DS3 WRC en pakte elke proef ettelijke seconden terug. Aan de meet had hij er 7”7 over op Grégoire Munster, de winnaar van vorig jaar.

Marc Cornelissen

LEES OOK. Eric Louies start in zijn 40ste Sezoensrally: “Het heeft me heel grote villa met zwembad gekost ... en een helikopter”

Gino Bux. ©  BRC

71 teams gingen om 8 uur ’s ochtends van start in de 45ste Sezoensrally. De eerste leider van de wedstrijd werd Vincent Verschueren, winnaar van de wedstrijd in 2018. Met zijn VW Polo ging hij in Gerdingen 2 tienden sneller dan Gino Bux (Skoda Fabia). Grégoire Munster (Hyundai i20) en Kris Princen (Citroën DS3 WRC) volgden op 3 seconden. De strijd om de zege lijkt zich binnen dat viertal af te spelen.

Op KP2 (Steenberg) was Bux evenwel het snelste en hij nam meteen de leiding over, om ze in de eerste ronde niet meer uit handen te geven. Hij won ook KP3 (Goolder). Op KP4 (De Hees) was Munster het rapst en op KP5 (Veldhoven) kwam de scratch op naam van Verschueren.

Balans na de eerste van drie ronden: Bux op kop voor Verschueren (op 1”7), Munster (2”3) en Princen (15”2).

Verderop in de top-tien speelt zich zoals verwacht een leuk duel af tussen Gunther Monnens en Cédric Cherain, die allebei over een Porsche beschikken. In de Rally van Wallonië had Cherain het thuisvoordeel, maar op de Maaskiezel speelt Monnens in zijn achtertuin. De Bocholtenaar was vijf keer sneller en heeft zijn merkgenoot al een minuut aangesmeerd. De twee staan 7de en 8ste.

Enkele thuisrijders hebben het strijdtoneel al moeten verlaten. Dat geldt voor Frank Jorissen en Jesse Monnens (motor kapot). 

UPDATE NA RONDE 2

Gino Bux (Skoda) kwam niet zo goed uit de verf op KP6 en moest toestaan dat Grégoire Munster (Hyundai), de winnaar van vorig jaar, over hem wipte in het klassement. Hij speelde haasje-over met Vincent Verschueren (VW) op de tweede en derde plaats, tot hij in KP10 in één klap 6 seconden verspeelde.

Munter: “In de openingsronde was de afstelling van de voortrein van de Hyundai niet goed. Ik had in trage bochten veel onderstuur. We verloren de tijd zeker niet in de snelle situaties, maar in de trage richtingsveranderingen met veel grind op de baan. Na de eerste service was het een stuk beter.”

Gunther Monnens. ©  BRC

Maar de snelste man van die tweede ronde was een ontkende Kris Princen. Met zou verouderde Citroën DS3 WRC schreef hij alle vijf de KP’s van de tweede lus op zijn naam. Daarmee knabbelde hij elke keer aan zijn achterstand, die na vijf chronoritten 15 seconden bedroeg. “In de eerste ronde zat ik, vooral in Goolder, te dikwijls in de verkeerde versnelling. Maar ik voel wel duidelijk dat ik twee weken geleden nog met deze WRC heb gereden. Dat ritme geeft me vertrouwen”, aldus Princen.

De stand na de tweede lus (na 10 van de 15 KP’s): Munster leidt met 3”5 voorsprong op Princen, 7”4 op Verschueren en 8”9 op Bux.

Gunther Monnens won opnieuw elke keer het duel der Porschisten tegen Cédric Cherain en staat zevende algemeen. “En toch is het de moeilijkste Sezoensrally die ik ooit gereden heb”, zegt de lokale specialist. “Door de droogte is het stof tussen de kiezelstenen weg en blijven er enkel rollende keitjes over. Niet evident om dan deze Porsche onder controle te houden.”

UPDATE NA KP12

Kris Princen (DS3) gaat door op zijn elan. Met een zege in KP11 heeft hij de leiding overgenomen van Grégoire Munster (Hyundai). Op KP12 won hij opnieuw en daarmee heeft hij een voorsprong van 5”4. Vincent Verschueren (VW) en Gino Bux (Skoda) staan op 10 en 14 seconden en lijken geklopt. Er blijven nog drie klassementsproeven te gaan: Goolder, De Hees en Veldhoven. Die laatste start om 19.25 uur.

UPDATE NA KP14

In KP13 kwam de snelste tijd voor de verandering eens niet op naam van Kris Princen. Gino Bux ging twee tellen sneller. Maar op KP14 stelde de Gingelomnaar orde op zaken. Hij klokte de beste chrono en smeerde Grégoire Munster nog eens 3”2 aan de broek. In de afsluitende chronorit, Veldhoven, verdedigt Princen een voorsprong van 9”8. Vincent Verschueren is derde, Gino Bux vierde.

UPDATE NA DE FINISH

Kris Princen (Citroën DS3 WRC) geeft het in de slotproef niet meer uit handen en boekt zijn vierde overwinning in Bocholt, na die van 2019, 2017 en 2014. Met copiloot Bram Eelbode heeft hij aan de finish 7”70 voorsprong op Grégoire Munster (Hyundai i20), de winnaar van de vorige editie. Vincent Verschueren wint de afsluitende proef en pakt de laatste podiumplaats voor Gino Bux, de ietwat verrassende leider na de eerste ronde.

Gunther Monnens domineerde het duel met de Porsches, Cédric Cherain kwam op de maaskiezel nooit in de buurt van de lokale specialist, die zevende algemeen werd.(mc)

(Eindstand) 

Gino Bux. ©  BRC

Kris Princen. © BRC 

Gunther Monnens. ©  BRC

Dean Meuris. ©  BRC

Frank Jorissen. ©  BRC

Philip Lommers. ©  BRC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer