Zelenski en Macron toen alles nog koek en ei was.  

Zelenski en Macron toen alles nog koek en ei was.  ©  ap

Macron en Zelenski ruziën over toegevingen aan Poetin

De Franse president Emmanuel Macron probeert tevergeefs te praten met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski vrijdag gezegd. Hij vindt het naar eigen zeggen “niet correct” dat Macron bereid is “diplomatieke toegevingen” te doen aan Rusland.

tgBron: Belga

“Je moet niet zoeken naar een uitweg voor Rusland, en Macron doet het tevergeefs”, zo zei Zelenski donderdagavond op de Italiaanse tv-zender RAI 1. “Ik weet dat hij resultaten wilde boeken bij de bemiddeling tussen Rusland en Oekraïne, maar hij heeft er geen gekregen”, klonk het.

“Tot Rusland zelf wil en begrijpt dat er een einde aan de oorlog moet komen, zal het niet naar een uitweg zoeken”, voegde de Oekraïense president eraan toe.

Macron zei maandag nog dat, om een einde te maken aan de oorlog die door het Russische leger in Oekraïne wordt gevoerd, er vrede moet komen zonder Rusland te “vernederen”.

Maar Zelenski noemt het “niet erg correct” om Poetin toe te staan “zijn naam te zuiveren” op een moment dat de Russen nog steeds proberen het zuiden en oosten van Oekraïne in handen te krijgen en er elke dag nieuwe gruwelfeiten aan het licht komen.

De Oekraïense president zei ook dat “de tijd om met Rusland aan tafel te gaan zitten, voorbij is”.

Niets beloofd

Het Elysée reageerde vrijdag op de beweringen van Zelenski. “De president heeft nooit iets met Vladimir Poetin besproken zonder de instemming van president Zelenski. Hij heeft altijd gezegd dat het aan de Oekraïners was om te beslissen over de voorwaarden van hun onderhandelingen met de Russen”, zegt een woordvoerder van Macron.

Na verscheidene gesprekken tussen Kiev en Moskou in maart zijn de besprekingen sindsdien geschorst en nieuwe onderhandelingen zijn er voorlopig niet gepland.

Zelenski herhaalde wel nogmaals zijn wens om Vladimir Poetin te ontmoeten. “Maar dan alleen met hem, zonder enige bemiddelaar. Een gesprek van man tot man, van president tot president.”

Meer over Emmanuel Macron

Aangeboden door onze partners