Londen legt sancties op aan Poetins ex-vrouw en vermoedelijke minnares

Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties afgekondigd tegen mensen die dicht bij president Vladimir Poetin staan. Het gaat onder meer om zijn ex-vrouw Ljoedmila Otsjeretnaja, neven en nichten van Poetin en de waarschijnlijke huidige vriendin van de president, Alina Kabajeva.

“We leggen het duistere netwerk rond Poetin bloot en we richten ons op de luxueuze levensstijl die ze aanhouden. Onze blik is gericht op de dichte kring rond Poetin”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. “We zullen doorgaan met de sancties totdat Oekraïne zegeviert.”

Volgens officiële informatie ontvangt Poetin een bescheiden salaris, maar het vermoeden is dat hij miljarden euro’s heeft. De Britten zeggen dat veel van Poetins fortuin is ondergebracht bij familieleden en andere naasten, die een hoge functie krijgen en in ruil daarvoor loyaal moeten blijven aan de president.

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Ljoedmila Otsjeretnaja banden had met mensen die betrokken zijn bij destabilisatie van Oekraïne of die de territoriale integriteit, soevereiniteit of onafhankelijkheid van Oekraïne bedreigen, aldus nog de motivering van het ministerie.

Alina Kabayeva wordt er als voorzitter van de raad van toezicht van de staatsgroep National Media Group (NMG) van beschuldigd rechtstreeks betrokken te zijn bij de destabilisatie van Oekraïne.

Ook nieuw op de lijst zijn de neven Roman en Igor Poetin en Mikhail Sjelomov, een neef van Poetin die volgens Britse bronnen aandelen bezit in Bank Rossiya, die op haar beurt een belangrijke aandeelhouder is van de NMG.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners