©  jhp

Jambon vraagt Iraanse leider Khamenei om executie van Djalali niet uit te voeren

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft de Hoogste Leider van Iran, Ali Khamenei in een brief gevraagd de executie van de  Zweeds-Iraanse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali niet uit te voeren en hem gratie te verlenen.

Bron: BELGA

Het Vlaams Parlement nam op 4 mei unaniem een resolutie aan tegen de executie van Djalali die tegen 21 mei zou voltrokken worden. De parlementsleden wilden nu van de minister-president weten wat hij sindsdien gedaan had.

Begin deze week heeft Jambon in een telefoontje aan de Iraanse ambassadeur de terechtstelling “in uiterst strenge bewoordingen veroordeeld” en naar alternatieven gevraagd. Naast de brief aan Khamenei schreef hij ook naar federaal premier Alexander De Croo en de hoge vertegenwoordiger van de Unie Josep Borrell met de vraag dat de Europese Unie de druk op Iran zou opvoeren.  

De minister-president erkende dat hij over weinig bijkomende hefbomen beschikt om in het dossier tussen te komen. Maar hij vindt het belangrijk dat blijvende aandacht blijft voor professor Djalali. “Ik hoop op een versterkte boodschap van de Europese Unie, met de hulp van premier De Croo”. 

Als de executie toch zou worden uitgevoerd, “zal ik bijkomende sancties op Europees vlak bepleiten”, kondigde hij nog aan.

Meer over VUB

Aangeboden door onze partners