©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Buis vol zoutzuur springt bij Kaulilles bedrijf: vier werknemers uit voorzorg naar ziekenhuis

Bocholt -

Vier werknemers van het bedrijf Orion Metal in Kaulille zijn donderdagvoormiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat er iets fout liep bij het leveren van zoutzuur. Een aanvoerbuis waar de vloeistof door liep, sprong. Ettelijke honderden liters van de gevaarlijke stof kwamen in een lekbak terecht.

De hulpdiensten kregen rond 9 uur de melding binnen dat er iets mis was op het bedrijventerrein op de Industrieweg in Kaulille. Een vrachtwagen was daar zoutzuur aan het leveren in een loods. Om een nog onduidelijke reden barstte de aanvoerbuis en liep het goedje in de lekbak in plaats van in een van de tanken van de verzinkerij. Een werknemer raakte wat bevangen door de rook.

De brandweer stuurde een ploeg in chemische pakken op verkenning in de loods. Daar bleek toch wel wat zoutzuur uit de buis gelekt te zijn. Uit voorzorg en in overleg met de mugarts werd beslist om vier arbeiders naar het ziekenhuis in Pelt te brengen en aan de monitor te hangen.

Evacuatie

“De veiligheidsprocedure in het bedrijf heeft goed gewerkt”, zegt Pascal Vranken, Operations Director Europe. “We hebben in de loods drie tanken staan waar we het metaal in verdund zoutzuur dompelen. Als er zuur uit de tank zou lekken, wordt dat opgevangen in de lekbak. Dat is ook vandaag gebeurd. Vier mensen die in het compartiment waren waar de buis sprong, zijn naar het ziekenhuis gebracht. In de namiddag kregen we het bericht dat ze niet gewond waren. De andere mensen werden ook even allemaal uit de fabriek geëvacueerd tot er gemeten was of er giftige dampen hingen. Dat bleek niet het geval te zijn omdat het bedrijf opgedeeld is in compartimenten. Het werk kan dus gewoon doorgaan. Het gelekte zoutzuur wordt vandaag nog door een firma opgeruimd.” mm

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio