Video: Eddy Vandoren

Indrukwekkende herdenking begin Tweede Wereldoorlog in Vroenhoven

Riemst -

Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van tal van afgevaardigden van de Belgische Luchtmacht, de Britse Royal Air Force en een twintigtal vaderlandslievende verenigingen werd woensdag het begin van de Tweede Wereldoorlog in ons land herdacht. 82 jaar geleden, op 10 en 11 mei 1940 tijdens de Duitse inval - waarbij de bruggen over het Albertkanaal in Vroenhoven, Veldwezelt en Kanne uiterst strategisch waren - vielen 180 soldaten en burgers.

Stipt om 10.55 uur vlogen drie Marchettis van het 5de Squadron van de Belgische Luchtmacht over Vroenhoven. Ze waren opgestegen op het vliegveld van Ursel en voerden een simulatie uit van de aanval op de brug over het Albertkanaal - destijds met de bedoeling haar te bombarderen, zodat de Duitse invasie een halt werd toegeroepen. Maar dat mislukte toen, waardoor de Duitsers een makkelijke doorgang hadden en België onder de voeten liepen.

Exact 5 minuten later scheurden 3 F 16’s van de basis van Kleine Brogel samen met 2 Typhoons van het 12de Squadron de Britse Royal Air Force uit Coningsby door de lucht, boven de hoofden van de zowat 300 aanwezigen. Nog eens 5 minuten later besloten 5 Marchettis van het 5de Squadron van de Belgische Luchtmacht de luchtdemonstratie.

 

Rudi Meyers, voorzitter van het organiserend Herdenkingscomité en ere-kolonel van de luchtmacht Eric Wauters gaven uitleg bij het gebeuren waarna Burgemeester Mark Vos van Riemst en David Griffith, bevelhebber van de RAF, focusten op de gevolgen van Wereldoorlog II en het belang van internationale samenwerking. Dat deed ook Generaal-vlieger Gerard Van Caelenberghe van de mede-organiserende Vieilles Tiges.

 

De ceremonie werd afgesloten met een uitgebreide bloemenhulde aan het herdenkingsmonument. Daarbij werden de aanwezige kinderen van de Basisschool van Vroenhoven door de RAF-delegatie betrokken, terwijl de Koninklijke Muziekkapel van de Marine ‘Te Velde’ en het Britse, Franse en Belgische volkslied speelde.

 

 

 © eva

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio