© TP

Twee huizen in Diepenbeek vliegen in brand door vreemde vuurkronkel

Diepenbeek -

In de Alfons Jeurissenstraat in Diepenbeek is dinsdagnamiddag een huis zwaar beschadigd geraakt nadat in het nabijgelegen struikgewas vuur was ontstaan. De brand sloeg op een bizarre manier ook over op de woning ernaast: de gensters werden door de wind rondom het huis geblazen en veroorzaakten daar een brand.

De zoon des huizes was aan de slag in de tuin toen hij vuur opmerkte in het struikgewas. De man trachtte het vuur zelf nog te blussen met een tuinslang. Maar door de droogte was er geen beginnen aan. De gensters sloegen al snel over op het onderdak van de woning. Zo kon het vuur om zich heen grijpen. Vooral de bovenverdieping moest eraan geloven. De bewoners verwittigden meteen de hulpdiensten. Die waren snel ter plaatse. Toch was het niet meteen de gemakkelijkste klus om het vuur te doven omdat het vuur zich onder het dak en tussen de muren een weg baande. Pas toen de vlammen door het dak uitsloegen, kon de brandweer van bovenaf blussen en raakte de brand snel onder controle. 

Gensters rond huis

Toch was het vuur intussen ook overgeslagen op de woning ernaast. Vreemd genoeg niet op het huis aan de kant waar de brand was ontstaan, maar wel op het huis aan de andere kant. Door de hevige droge wind werden de vuurgensters immers rondom het eerste huis geleid en die vonden langs de gevel hun weg naar het onderdak van de tweede woning. “Ja, dat was wel even schrikken”, zegt bewoonster Irene Speelmans. “We hadden aanvankelijk geen idee wat er aan het gebeuren was. Het vuur was snel geblust, maar we weten niet hoe groot de schade is. Dat moet nog allemaal uitgezocht worden.”

Volgens brandweerofficier Wim Petit van de brandweerzone Oost-Limburg speelt vooral de droogte een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een brand. “Het is al weken heel erg droog”, zegt Petit. “En als er wind staat zoals dinsdag wordt de voortgang een heel stuk versterkt.” Het huis waar de brand is ontstaan, is voorlopig onbewoonbaar. Voor de man die er woont, wordt een oplossing gezocht.(Chris Nelis)

  

 © Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio