Dossier aangeboden door Amazon.de

Ncuti Gatwa. © rtr

Televisie

Nieuwe Doctor in ‘Doctor Who’ is jong en zwart

BBC heeft net de opvolger van Jodie Whit­taker als de Doctor in Doctor Who bekend­gemaakt: het wordt de 29-jarige Ncuti Gatwa, bekend als Eric uit Sex Education.

Eigen aan het personage is dat die eeuwig blijft ­leven door geregeld een nieuw ­gedaante aan te nemen. Jodie Whittaker werd in 2017 de eerste vrouwelijke Doctor. De in Rwanda geboren Gatwa is de veertiende ­acteur die de rol speelt, en de eerste met een donkere huidskleur.

Ander Who-nieuws is de terugkeer van Russell T. Davies als showrunner. Davies was verantwoordelijk voor de succesvolle comeback van Doctor Who in 2005, maar was sinds 2010 niet meer betrokken.

Doctor Who – bij ons te zien op Prime Video – is in Groot-Brittannië een instituut. De serie, over een tijdreizende Time Lord die inter­galactische booswichten bevecht met een sonische schroevendraaier, startte in 1963 op de BBC. Aanvankelijk was de reeks voor kinderen bedoeld, maar de humor en de vaak slimme plots hielden volwassenen aan het ­kijken. Na 1989 verdween de reeks zestien jaar van het scherm. (dod)