Sander Palmans (PVL), gedeputeerde Inge Moors en voorzitter Biotechniucum Harry Broekx openden de nieuwe jongveestal.  © roger dreesen

Biotechnicum opent nieuwe stal: “Meerwaarde voor jonge boeren in opleiding”

Bocholt -

Op de site van het Biotechnicum in Bocholt is een jongveestal in gebruik genomen. “Deze stal is een meerwaarde voor onze jonge boeren in opleiding”, zeggen gedeputeerde Inge Moors (CD&V) en Harry Broekx, voorzitter van het Biotechnicum.

De landbouwsector zit in zwaar weer, onder meer door het stikstofdebat. “Met deze investering, een win-win situatie voor het Biotechnicum en het PVL, doen de leerlingen van het Biotechnicum praktijkervaring op en lopen ze stage op een modern uitgerust landbouwbedrijf”, legt Inge Moors uit. “De leerlingen maken hier kennis met de nieuwe richtlijnen voor de huisvesting van jongvee, zowel naar dierenwelzijn als naar productiviteit en rendabiliteit. De leerlingen van de landbouwrichtingen volgen praktijklessen en krijgen zo de laatste nieuwigheden op het vlak van onderzoek en innovatie mee.”

100.000 liter

De investering bedraagt 315 000 euro, de stalling biedt plaats aan 55 stuks jongvee en 5 droogstaande koeien. “In totaal is er een vergunning voor 23 runderen jonger dan een jaar, 32 runderen tussen 1 en 2 jaar en 70 melkkoeien. PVL betaalt de investering en kan rekenen op 103.000 euro uit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds”, weet PVL-coördinator Sander Palmans. Het stalconcept biedt mogelijkheden bij het individueel opvolgen van de kalveren van bij de geboorte. In deze jongveestal verzamelt men nauwkeurige data van jonge dieren zodat ze optimaal kunnen groeien tot succesvolle en hoogproductieve melkkoeien. “Recent mochten we onze eerste ‘100 000 liter-koe’ verwelkomen. Deze koe is 13 jaar oud heeft vorige week haar 10de kalf op de wereld gezet”, besluit Broekx. (rdr)

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio