©  Serge Minten

Pukkelpop krijgt dan toch 1,8 miljoen euro terugbetaald na corona-annulatie in 2021

De Vlaamse regering betaalt Pukkelpop dan toch 1,8 miljoen euro aan voorschotten terug voor de geannuleerde editie van vorig jaar. Eerder werd dat voorschot bevroren zolang het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij Pukkelpop niet was afgerond.

Bron: BELGA

Om de evenementensector tijdens de afgelopen coronaperiode boven water te houden, werkte de Vlaamse regering een voorschottenregeling uit. Evenementen konden met een voorschot alvast de nodige voorbereidingen treffen. Ging het evenement door, dan moest het voorschot terugbetaald worden aan de overheid met een premie van 2 procent. Ging het evenement niet door wegens de overheidsmaatregelen tegen de pandemie, dan moest het voorschot niet worden terugbetaald. 

Ook Pukkelpop maakte gebruik van die regeling. De organisatoren vroegen 1,8 miljoen euro voorschot aan toen het festival vorige zomer niet doorging. Op vrijdag 23 juli maakte de organisatie van Pukkelpop bekend dat het driedaagse festival in Kiewit niet zou plaatsvinden door een verstrenging van de maatregelen rond de coronatesten. Het Overlegcomité besliste in die week dat de geldigheid van PCR- en sneltesten van 72 en 48 uur naar respectievelijk 48 en 24 uur werd verkort. Wie een volledig Pukkelpop wou meepikken en op dat moment nog niet gevaccineerd was - zoals de meeste jonge festivalgangers toen - moest zich onvermijdelijk meerdere keren laten testen tijdens het festival. Die nieuwe teststrategie dwong de organisatie tot de annulering. Onder de noemer Pukkelpopkwartier konden zo’n 1.500 festivalgangers aan de Muziekodroom vier dagen lang van een mini-PKP genieten, maar op de wei in Kiewit gebeurde afgelopen zomer niets.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) oordeelde dat de afgelasting wel degelijk het gevolg was van de coronamaatregelen van de overheid, en dat Pukkelpop dus recht had op een terugbetaling van hun voorschoot. De Vlaamse regering bevroor de terugbetaling echter, nadat mogelijke onregelmatigheden in het dossier waren opgedoken. 

Volgens ministers Crevits en Demir hebben de inspectiediensten van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en Toerisme Vlaanderen alles intussen uitgebreid gecontroleerd en is het dossier nu toch finaal goedgekeurd, waardoor het voorschot wordt uitbetaald. VLAIO betaalt 1,3 miljoen euro aan voorschot terug, Toerisme Vlaanderen betaalde al 350.000 euro aan subsidie en betaalt nog eens 150.000 uit, wat het totaalbedrag op 1,8 miljoen euro brengt. 

Naar de mogelijke onregelmatigheden bij Pukkelpop liep ook een onderzoek bij het gerecht. Dat is nog niet afgerond, maar dat staat volgens de juristen die het dossier hebben onderzocht los van de voorschotregeling, klinkt het bij het kabinet-Crevits.

In totaal keurde de Vlaamse regering al 325 aanvragen goed, voor een totaalbedrag van 84 miljoen euro. Van die evenementen werden er 140 minstens gedeeltelijk geannuleerd. De Vlaamse regering stelde tot op vandaag 47,7 miljoen euro ter beschikking. De evenementen die wel konden plaatsvinden moeten tot nog toe 26,1 miljoen euro aan voorschotten terugbetalen, al kan dat bedrag nog oplopen na grondige inspecties.

Lees meer nieuws over Pukkelpop

Aangeboden door onze partners