© Elien Vanhaekendover

Feestelijke opening nieuw jeugdhuis in Geetbets

Geetbets -

In zaal The Palace in Geetbets is dit weekend een nieuw jeugdhuis geopend. Jeugdhuis De Brug is een initiatief van enkele enthousiaste jongeren uit de gemeente. De jeugd uit Geetbets verenigen is hun doel.

Elien Vanhaekendover

Afgelopen zaterdag opende jeugdhuis De Brug zijn deuren in zaal The Palace in Geetbets. Het jeugdhuis is een initiatief van een groepje ambitieuze jongeren. “We vonden dat er niet echt een plek was voor de jeugd in Geetbets”, zegt mede-oprichter Jorben Vanderhoeft. “Anderhalf jaar geleden heb ik aan de gemeente gevraagd of we een jeugdhuis mochten oprichten. Na drie aanvragen kregen we eindelijk groen licht.”

Het team achter jeugdhuis De Brug zit vol ambitie. Zo willen ze meer betekenen voor de jeugd dan alleen maar feestjes organiseren. "We willen luisteren naar wat de jeugd uit Geetbets zelf wil", zegt mede-oprichter Tibo Vandenbegin. "Zo denken we bijvoorbeeld aan thema-avonden en bierproeverijen tot zelfs studienamiddagen en yogalessen." Ze willen vooral een plek bieden aan jongeren om elkaar te leren kennen, te babbelen en activiteiten te doen. Jeugdhuis de Brug zou open zijn op vrijdag en zaterdag om de twee weken.

Nieuwe naam, oude roots

Het jeugdhuis is er gekomen in het kader van een projectoproep ‘versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren’. Hierdoor is een subsidie verworven die deels besteed zal worden aan de huur van de Palace voor één jaar en de opstart van het jeugdhuis met de Palace als uitvalsbasis. “Er was toch wel vraag naar een jeugdhuis in Geetbets”, zegt burgemeester Jo Roggen. “Na het lager onderwijs zwermt iedereen uit naar het middelbaar, de jeugd ziet elkaar minder. Een jeugdhuis kan dan de plek zijn om elkaar weer te zien, elkaar te ondersteunen en activiteiten te organiseren.”

Het jeugdhuis is eigenlijk terug van weggeweest. In 1982 was er op exact dezelfde plaats al een jeugdhuis met de naam ’t Brugske. Hier werden activiteiten georganiseerd zoals een trip naar Londen. Nu, veertig jaar later, is jeugdhuis De Brug er. De nieuwe naam is een knipoog naar het verleden. De jongeren van De Brug kunnen alvast rekenen op enkele vroegere bestuursleden van het voormalige jeugdhuis, zij boden hen namelijk vrijblijvend hun steun aan.

Aangeboden door onze partners