Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Man (35) krijgt 4 jaar cel omdat hij auto van voormalige huurster in brand stak

Oudsbergen -

Een man (35) uit Oudsbergen krijgt 4 jaar cel omdat hij met twee vrienden (23 en 26) de auto van een voormalige huurster in brand stak omdat ze huurachterstand had. De kompanen krijgen elk 3 jaar.

Shauni Deferm

Op 22 augustus 2021 om 1.20 uur ’s nachts werd de Opel Astra van de vrouw op haar oprit in Oudsbergen in brand gestoken door de dertiger en twee vrienden. De mannen sloegen de achterruit van het voertuig stuk met een hamer en smeten een molotovcocktail naar binnen. “De brand is ontstaan ter hoogte van de kofferruimte”, aldus een aanklager voor de Tongerse rechter.

“Op camerabeelden was de auto van de dertiger te zien. We hebben dan op die piste verder gezocht.” Zo bleek dat het GSM-signaal van de man ook onder de mast gecapteerd werd op het tijdstip van de feiten. “Tijdens een huiszoeking vonden we dezelfde brandversnellers dan we in het uitgebrande voertuig terugvonden.”

Brandstichting

De man bekende de feiten en deed ook voor de Tongerse rechter zijn verhaal. “Ze had een huurachterstand van 5.200 euro. Uiteindelijk is ze verhuisd, maar acht maanden later had ze nog steeds niet betaald. Ik was de avond van de feiten op een feestje en had veel gedronken. Toen kwam het idee om tot bij haar te rijden.”

De man overtuigde ook twee vrienden om samen met hem naar haar woning toe te gaan. Hun DNA werd teruggevonden op de hamer waarmee ze de ruiten van het voertuig insloegen. Ook zij geven de feiten toe. De kompanen krijgen elk een celstraf van drie jaar en een geldboete van 1.600 euro.

Stalking

Verder zou de dertiger de vrouw ook maandenlang belaagd hebben door haar herhaaldelijk sms-berichten te sturen. De advocaat van de dertiger stelt dat zijn cliënt mogelijks verliefd op haar was, maar dat ze hem heeft afgewezen. “Ik denk dat dit een verkeerd menselijk verhaal over gevoelens is. Het gaat over dronken mannen die zich geschonden voelen in hun emoties. Mijn cliënt voelde zich beledigd. Ik kan me daar iets bij voorstellen maar over wat hij gedaan heeft moet hij zich schamen.” De man werd maandag veroordeeld tot een opsluiting van vier jaar en een geldboete van 1.600 euro.

Voor het slachtoffer krijgt een totale schadevergoeding van 2.400 euro. “De brand is gesticht vlakbij de woning waar ook haar dochtertje sliep. We mogen van geluk spreken dat de buurvrouw alles heeft opgemerkt en is komen kloppen. Een andere buurman is de brand beginnen blussen met een brandblusser. Dit had erger kunnen aflopen.”