© De Limburger

Koningsdag in Maastricht, Kinrooise zit met vriend op eerste rij: “VIP-plekken zijn puur toeval”

Het Belgische stel, Britt Weytjens (Kinrooi) en Piet Hak (Opheusden), staat ruim op tijd bij de Sint-Servaasbrug, waar het koninklijk paar gaat starten. VIP-plekken dus. Bewuste keuze? “Oh nee, puur toeval.”

Joos Philippens

Britt is Belgische. “Wij kennen geen koningsdag. Wanneer koning Filip jarig is? Geen idee, dat weet volgens mij geen enkele Belg. Op die dag gebeurt bij ons helemaal niets.”

Piet, uit omgeving Nijmegen, gaat binnenkort werken bij de marechaussee, Britt studeert in Hasselt voor ‘opvoedster’ van gehandicapten. Hij vindt Koningsdag een leuke traditie. Mooie aanleiding ook voor een dagje Maastricht met zijn vriendin. “Maar eerst gaan we koning kijken.”

Britt en Piet uit België. ©  De Limburger

Ook een Slowaaks koppel is present. Ze zijn een week op bezoek bij hun dochter die in Maastricht woont. Eigenlijk zouden ze vandaag naar Amsterdam gaan, maar toen ze begrepen dat de koning kwam…

In oranje uitgedost kijken ze op het best wel drukke Vrijthof naar tv- beelden op een groot beeldscherm. “Slowakije is een republiek, er staat veel over Máxima en Willem-Alexander in de kranten. Jullie koningshuis vinden wij exotisch.” Maastricht voelt vertrouwd. “Onze stad Banska Bystrica heeft net zo’n historisch centrum. In 2004 kwam paus Johannes Paulus naar onze stad. Vandaag voelt hetzelfde: jullie koning als onze paus.”

 ©  Bas Quaedvlieg

 ©  ANP

 ©  John Peters

Een Slowaaks koppel is aanwezig. 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

 ©  REUTERS

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio