Dief steelt juwelen van bejaarden terwijl vrouw met kleinzoon (13) voor afleiding zorgt: tot 30 maanden geëist

De Tongerse procureur eist celstraffen tussen 12 en 30 maanden voor een inbrekersbende die verdacht wordt van 13 inbraken en inbraakpogingen in heel België. Ze viseerden daarbij bejaarde slachtoffers.

Shauni Deferm

De inbrekersbende was actief in 2021 en handelde telkens met dezelfde modus operandi. Een grootmoeder en haar 13-jarige kleinzoon belden aan bij de bejaarde slachtoffers die ze zorgvuldig uitkozen. Met een smoesje probeerden ze de mensen af te leiden. Ze vroegen om iets te drinken, een balpen te lenen of om de woning te huren. Wanneer de vrouw en haar kleinzoon met de slachtoffers in gesprek waren, maakte een derde persoon van de gelegenheid gebruik om de woning te betreden en te doorzoeken. De bende was voornamelijk uit op juwelen en cash geld.

Pen en papier

Een van de slachtoffers, een bejaarde vrouw, nam het woord voor te Tongerse rechter. “Het was donker en ik zag plots een vrouw aan het raam naar binnen kijken”, zo sprak ze. “Uiteindelijk liep ze samen met haar kleinzoon langs de achterdeur binnen. Die was nooit op slot. Ze vroegen voor pen en papier om iets op te schrijven. Ik heb ze dat gegeven omdat ik niets anders durfde doen.” In tussentijd probeerde de mannelijke dief zijn slag te slaan. De feiten werden opgenomen door de bewakingscamera aan de woning van de vrouw.

Een ander slachtoffer werd vertegenwoordigd door een advocaat. “Ook daar gingen ze op dezelfde manier te werk. Mijn cliënte is 89 jaar maar sinds de gebeurtenissen heeft ze schrik in haar eigen woning. De dieven gingen ervandoor met een hoop juwelen. De verzekeraar heeft de materiële waarde terugbetaald, maar emotioneel zijn ze nog veel meer waard. Het ging om haar trouwring en een juweel dat ze cadeau kreeg van haar inmiddels overleden zoon.”

België en Nederland

Volgens de procureur is het duidelijk dat het om een bende gaat die het doelbewust gemunt had op bejaarde personen. “Ze probeerden telkens met een list de woningen te betreden.” In totaal werden de man, de grootmoeder en haar kleinzoon gelinkt aan 13 feiten in Maasmechelen, Lanaken, Genk, As, Voeren, Houthalen en Kortenaken. Maar ook buiten Limburg, zoals in Tienen, Glabbeek en Heist-op-den-Berg, probeerden ze hun slag te slaan. Zelf in Nederland worden ze gelinkt aan diefstallen.

Uiteindelijk werden de dieven ontmaskerd door het nazicht van de kentekenplaat van de Mercedes en Ford waarmee ze zich telkens verplaatsten. Die stond op naam van de echtgenote van de mannelijk dief. Uiteindelijk werd de wagen opgemerkt op het Kerkplein in As, waarna de verdachten gearresteerd werden. De uitlezing van de telefoon van de mannelijke verdachte leidde tot enkele bewijselementen, zo stelt de procureur. “Op 3 september 2019 waren er foto’s genomen van een hoop geld op hun salontafel. Op die dag werd er in Westerlo een diefstal gepleegd waarvan de buit 54.000 euro bedroeg”, zo klonk het.

Er was verder ook een link met een verdachte Antwerpse juwelier. “We vonden spraakberichten terug waarbij de man aan de juwelier vroeg hoeveel hij kon krijgen voor de juwelen die hij wilde verpatsen. Die juwelier is bovendien bekend voor heling.”

Juweel als cadeau

De man riskeert een opsluiting van 30 maanden en een geldboete van 2.000 euro. De grootmoeder riskeert 24 maanden cel en een geldboete van 1.200 euro. De echtgenote van de mannelijke dief moet dan weer vrezen voor 12 maanden cel en een boete van 800 euro omdat ze in het bezit was van enkele juwelen. Zij wordt vervolgd voor heling. De kleinzoon werd niet vervolgd voor de correctionele rechtbank omdat hij minderjarig is.

De advocaten van de beklaagden vragen straffen met uitstel. Voor de echtgenote van de eerste beklaagde wordt de vrijspraak gevraagd. “Als je een juweel geeft aan je geliefde, dan denk je er niet aan of dat gestolen is. Mijn cliënte was gewoon blij dat ze een cadeau kreeg.”

Vonnis volgt op 31 mei.