©  ISOPIX

Thibau Nys past voor WK op de weg in Australië

Het is nog veraf maar bij Belgian Cycling zijn ze nu al bezig met de voorbereiding van het WK op de weg, van 18 tot 25 september in het Australische Wollongong. Thibau Nys zal niet van de partij zijn en verkiest een volwaardige winter in het veld af te werken.

Guy Van Den Langenbergh

Een WK aan de andere kant van de wereld vergt een serieuze planning. Dat weet ook bondscoach Sven Vanthourenhout. “Voorlopig heeft er nog niet één profrenner laten weten dat het te ver is”, vertelt de West-Vlaming. “Ze hebben er allemaal zin in. Logisch, als je de resultaten in Luik bekijkt. Bovendien is eind september het begin van de lente en zal het er niet te warm zijn.”

De selectie van de profs zal in drie shiften naar Australië vertrekken. “De tijdrijders vertrekken op 12 september, daags na het eind van de Vuelta en de Canadese klassiekers. Wat in de praktijk zal betekenen dat zij rechtstreeks naar Australië zullen reizen. Wie aan de ‘mixed relay’ deelneemt, vertrekt op 16 september, de overige renners voor de wegrit nemen op 18 september het vliegtuig.”

Dat betekent dat zij slechts één week hebben om te acclimatiseren en het tijdsverschil van acht uur te verwerken. “Die jongens hebben daar ervaring mee”, aldus Vanthourenhout. “Voor de Spelen in Tokio werden ook vragen gesteld bij het feit dat Wout van Aert de Tour uitreed en nog geen week later aan de start van de olympische wegrit stond. Aan het eind van het seizoen staan de renners niet te springen om nog een week langer van huis te zijn. De meesten hebben dan de Vuelta of een hoogtestage achter de rug. Je mag de mentale impact van zo’n uithuizigheid niet onderschatten.”

Geen Thibau Nys

Slechts één renner heeft aangegeven te zullen passen voor het Australische WK. “Zoals het er nu naar uitziet, zal ik voor het WK bij de beloften niet kunnen rekenen op huidig Europees kampioen Thibau Nys”, aldus Vanthourenhout. “Ik had enkele weken geleden een gesprek met hem waarin hij aangaf nog één keer een volwaardig veldritseizoen af te willen werken. Aangezien de WB-manches in de Verenigde Staten (met op 9 oktober de WB-opener aan de Trek-fabrieken in Waterloo, red) al enkele weken later op het programma staan, werd de combinatie moeilijk haalbaar.”

Een WK in Australië weegt op het budget van de federatie. “Toch is het de bedoeling om met een vrij volwaardige selectie naar Australië af te reizen”, klinkt het. “We gaan zeker niet overdrijven. Zo is de kans groot dat wie de tijdrit rijdt, er automatisch ook de wegrit bijneemt.”

Meer over WK Wielrennen

Aangeboden door onze partners