©  BELGAIMAGE

België moet voor liefst 98,5 miljoen euro aan Covid-materiaal vernietigen

De overheid heeft in april voor ongeveer 98,5 miljoen euro aan mondmaskers, testmateriaal en medicijnen moeten vernietigen omdat de vervaldatum overschreden was of de kwaliteit onvoldoende was. Dat schrijft L’Echo donderdag, nadat de RTBF begin april met minder details over het nieuws berichtte.

mtmBron: BELGA

In een document staat dat voor bijna 25 miljoen euro aan materiaal vervallen was, waaronder voor 8,4 miljoen aan serologische tests die in april 2020 werden aangekocht. Er is ook sprake van voor 6,4 miljoen euro aan PCR-tests en voor 3,9 miljoen  euro aan buisjes die de FOD Volksgezondheid vergeefs heeft proberen door te verkopen aan klinische laboratoria.

Daarbij komt nog voor 52 miljoen aan beschermingsmateriaal bij. Het gaat dan vooral om maskers die niet voldoen aan de kwaliteitsprotocollen en dus niet verdeeld mogen worden van de FOD Economie. De vernietiging van al die voorraden zal ongeveer 1,3 miljoen euro kosten.

Defensie heeft ook de vernietiging gevraagd van iets minder dan 7 miljoen mondmaskers. Het gaat om een overschot van de 18 miljoen maskers die in mei 2020 werden aangekocht bij Avrox en Tweeds&Coton om onder de bevolking te verdelen. De waarde van de stock wordt geschat op 17,3 miljoen euro.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werd door L’Echo gecontacteerd, maar wilde geen commentaar geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer