Xavier Taveirne: “Alle kinderen en kleinkinderen mochten iets kiezen. Wij kozen dit.” ©  Karmen Ayvazyan

Geef jij een derde leven aan erfstuk van Xavier Taveirne? “Het doet toch een beetje pijn”

Iets wegschenken uit hun eigen kast of huis met een zekere waarde en voor een goed doel? Over die vraag van Billie moesten dertien Bekende Vlamingen niet te lang nadenken. Bied mee en steun zo SOS Kinderdorpen en Oekraïne. Journalist en presentator Xavier Taveirne schenkt een opbergbankje weg. “Ik hecht niet zoveel waarde aan spullen, maar dit bankje gebruiken we toch echt. Ik hoop dat het een mooi derde leven krijgt.”

Kaatje De Coninck

“Dit is een opbergbankje waar je ook op kunt zitten om je schoenen aan te trekken. Het is minstens 60 jaar oud, wellicht ouder. Ik ben niet zo sentimenteel en hecht weinig waarde aan spullen. Daarnaast heb ik het graag netjes, dat creëert rust in mijn hoofd. Ik had dus niet zoveel keuze en heb dan toch maar iets gekozen dat een beetje pijn doet. (lacht) We gebruikten het ook echt, maar het zou me plezier doen als het een mooi derde leven krijgt.”

Hoe kwam het bij jou? “Vier jaar geleden zijn mijn grootouders verhuisd van de boerderij waar ze 90 jaar hebben gewoond naar een rusthuis. Alle kinderen en kleinkinderen mochten toen uit de inboedel iets kiezen. Wij gingen voor dit en een linnenkast.”

Ben je bewust bezig met dingen een tweede leven te geven? “Dat mijn schoonmoeder de kast in onze woonkamer ooit heeft meegebracht van vakantie, vind ik een mooi besef, maar zelf schuim ik geen marktjes of tweedehandswinkels af: het is me te veel gedoe. Ik ben wel steeds bewuster bezig met wat ik koop. Ik zal er steeds bij stilstaan of ik het echt nodig heb en veel zal dragen. Hoeveel kan een mens ook hebben? En dan loop je toch drie weken met hetzelfde paar schoenen rond. Hoe ouder ik word, hoe minder belang ik hecht aan spullen en hoe minder ik heb.”

Wat? “Opbergbankje uit de boerderij van mijn grootouders, het is minstens 60 jaar oud. We gebruiken het ook echt.”

Geschatte waarde? “Erfstuk, dus priceless.”

Dit uniek stuk kopen? Zo doe je dat!

Wil je iets kopen uit onze duurzame closet sale? Ga naar de verkooppagina van Billie op 2dehands.be. Daar vind je dit item van Xavier Taveirne en ook de andere zoekertjes terug. De veiling loopt nog tot en met donderdag 28 april.

Zie je iets dat je wilt? Bieden maar! Wie het hoogste bod uitbrengt moet het bedrag rechtstreeks aan SOS Kinderdorpen overschrijven. Alle items worden verstuurd via de post, behalve de meubels. Die kunnen opgehaald worden in Antwerpen of Brussel.

SOS Kinderdorpen

De opbrengst van onze online veiling op 2dehands.be gaat integraal naar SOS Kinderdorpen. Zij zijn al jarenlang actief in Oekraïne, maar helpen ook in ons land oorlogsvluchtelingen.

SOS Kinderdorpen voorziet al twintig jaar hulp in Oekraïne en zet zich ook nu in voor kinderen en hun families om deze crisis door te raken. Sinds de start van het conflict evacueerden ze bijna 700 kinderen, die nu een warme plek vinden in de diverse opvangprojecten van SOS Kinderdorpen in Europa, waaronder ook in België. Daarnaast ondersteunden ze 2.000 families in Loegansk met vouchers voor een basis aan levensmiddelen en boden ze via partnerorganisaties 60.000 mensen in Oekraïne noodhulp met water, voeding, materiële hulp en psychosociale steun. Zo bezochten psychologen kinderen nabij Kiev om te praten over de bombardementen en hun emoties een plekje te geven. De komende weken en maanden blijft de organisatie hulp verlenen en van zodra het kan, engageren ze zich ook om het land mee herop te bouwen.

Zelf een closet sale houden en de opbrengst aan SOS Kinderdorpen schenken? Of wil je graag een gift doen? Dat kan via www.sos-kinderdorpen.be/billie

Aangeboden door onze partners

Niet te missen