©  Boumediene Belbachir

GETEST. Thais, Turks of Midden-Oosters: wij volgden drie exotische kookworkshops in Limburg

Foodworkshops zijn razend populair, zowel bij vriendinnen die een leuk avondje willen beleven als bij foodies die de wereldkeuken willen ontdekken. Onze reporter testte drie exotische kookworkshops in onze provincie uit - en verklapt drie heerlijke recepten.

Kizzy van Horne
De passie voor koken kreeg Sema Tur van haar mama mee. Nu organiseert ze workshops in haar eigen keuken. 

De passie voor koken kreeg Sema Tur van haar mama mee. Nu organiseert ze workshops in haar eigen keuken. ©  Boumediene Belbachir

1. Sema’s keuken

Wat? De passie voor koken kreeg Sema Tur van haar mama mee. Haar roots liggen in Zuidoost-Turkije, een streek bekend om haar lekkere keuken. Als leerkracht in het volwassen onderwijs organiseerde ze een kookworkshop voor collega’s en zo ging de bal aan het rollen. Ze organiseert Turkse kookworkshops in de huiselijke sfeer van haar eigen keuken in Genk.

 

 ©  Boumediene Belbachir

 

 ©  Boumediene Belbachir

Ervaring? “Breng je sloffen maar mee. In ons huis trekken we onze schoenen uit”, stuurt Sema in een bericht. Meteen is duidelijk dat dit een gezellige, huiselijke workshop wordt. We maken karni yarik, letterlijk gespleten buik, of aubergines gevuld met gehakt en een lopende tomatensaus in de oven. Daarbij komt een simpele bulgur. In de keuken heerst een gezellige chaos, maar het enthousiasme van Sema overheerst de tetterende cursisten. Het leukste werkje: sarma maken. In opperste concentratie rollen we een mengsel van gehakt en rijst in druivenbladeren. Als alles klaar is, nemen we met z’n allen plaats aan de feestelijk gedekte tafel in de living. Als verrassing maakte Sema nog een cheesecake als toetje.

Bulgur, aubergines gevuld met gehakt en sarma. 

Bulgur, aubergines gevuld met gehakt en sarma. ©  Boumediene Belbachir

Conclusie? Een gezellige, ietwat drukkere kookworkshop in huiselijke sfeer met de immer enthousiaste en sympathieke Sema. Alle gerechten zijn lekker en niet al te moeilijk om zelf thuis te bereiden. Je krijgt uitgebreide recepten mee naar huis. Sema legt bovendien uit waar je de ingrediënten kan kopen.

 

 ©  Boumediene Belbachir

Zelf proberen? Hier vind je een recept terug van de workshop met Sema:

Info: www.instagram.com/semaskeuken/

2. Mundo Rico

Simona Bussée organiseert regelmatig thematische kookworkshops. 

Simona Bussée organiseert regelmatig thematische kookworkshops. ©  Karel Hemerijckx

Wat? Simona Bussée en Marc Carbone reisden de wereld rond. 53 landen staan op de teller. Samen koken, eten en genieten stond tijdens die vele reizen centraal. Na hun terugkeer besloten ze om de wereld naar hier te halen. Eerst kookten ze op locatie, sinds kort hebben ze hun eigen kookatelier aan hun woning in Genk. Ze organiseren zeer regelmatig kookworkshops met telkens een ander thema.

 

 ©  Karel Hemerijckx

Tabouleh met granaatappelpitjes. 

Tabouleh met granaatappelpitjes. ©  Karel Hemerijckx

Ervaring? De Midden-Oosterse keuken is erg in trek en Simona laat zich graag inspireren door Ottolenghi. Vandaag wil ze vooral tonen welke kruiden vaak in de Midden-Oosterse keuken gebruikt worden. Van za’atar tot sumak, baharat tot pul biber. Simona legt haarfijn uit wat de kruiden zijn en waar je ze vindt. We maken twee soorten hummus, eentje met bieten en de andere met groene kruiden. We maken gekruide bloemkool en sticky aubergine met zwarte look in de oven. Ondertussen lekt de yoghurt uit voor labné met granaatappelmelasse. Tussendoor maken we nog een simpele, maar lekkere, rode koolsalade. We marineren en bakken halloumi en de bulgur wordt een frisse tabouleh. Als laatste maken we onze eigen kruidige chapati, of Indische platte broodjes.

Rode koolsalade. 

Rode koolsalade. ©  Karel Hemerijckx

Conclusie? Het resultaat is een zeer goed gevulde tafel met heerlijke Midden-Oosterse gerechten, die heel makkelijk zelf te maken zijn. De meeste kruiden vind je in de Turkse winkel of online. Tijdens de voorbije zonnige dagen stonden de tabouleh, labné en de gekruide bloemkoolroosjes hier al een paar keer op het menu.

Het resultaat is een zeer goed gevulde tafel met heerlijke Midden-Oosterse gerechten. 

Het resultaat is een zeer goed gevulde tafel met heerlijke Midden-Oosterse gerechten. ©  Karel Hemerijckx

Gemarineerde bloemkoolroosjes uit de oven. 

Gemarineerde bloemkoolroosjes uit de oven. ©  Karel Hemerijckx

Info: www.mundorico.be

Hier vind je een recept terug van de workshop met Simona:

3. Thais Koken aan Huis

Chef-kok Koong Yapaporn Duangjit leert je tijdens haar kookworkshops de kneepjes van het vak. 

Chef-kok Koong Yapaporn Duangjit leert je tijdens haar kookworkshops de kneepjes van het vak. ©  Boumediene Belbachir

Wat? Fan van de spicy Thaise curry’s? Chef-kok Koong Yapaporn Duangjit van Thais Koken aan Huis leert je tijdens haar kookworkshops de kneepjes van het vak. Koong richtte in haar achtertuin in Diepenbeek een kookstudio in. Chef Koong kreeg de liefde voor koken mee van haar ouders die vandaag nog steeds een restaurant runnen in Korat, op drie uur rijden van Bangkok.

Eerste opdracht: ongefrituurde loempiaatjes van rijstvellen als hapje. 

Eerste opdracht: ongefrituurde loempiaatjes van rijstvellen als hapje. ©  Boumediene Belbachir

Ervaring? Op slechts één vuurtje maken we een heel menu. Koong zet ons eerst aan het werk met loempia sod, ongefrituurde loempiaatjes van rijstvellen als hapje. De aanpak van Koong: ze doet alles een keer voor waarna we zelf kunnen snijden en rollen. Hetzelfde geldt voor de groenten die gesneden moeten worden voor de andere gerechten, zoals Tom Yam Ta-Lay, een zeevruchtensoep, de kip met rode curry Kang kai nor-mai dong en het bijgerecht Pad Pak. Wij snijden, daarna toont Koong telkens in een grote wok op het vuur hoe je de gerechten klaar maakt. De tijd vliegt om in de kookstudio van Koong. Vijf uur later gingen we pas de deur uit zonder een seconde stil gezeten te hebben.

 

 ©  Boumediene Belbachir

 

 ©  Boumediene Belbachir

Conclusie? Chef Koong neemt haar tijd om alles tot in detail uit te leggen. Ze toont hoe de Thai de gerechten authentiek bereiden. De gerechten zijn heerlijk. Je moet wel wat pikant kunnen verdragen, al doet Koong daar wel enkele toegevingen. Op z’n Thais pikant zou het voor ons bijna niet eetbaar zijn. De ongebakken loempia’s gaan hier in de zomer alvast een topper worden. En eindelijk kan ik een goede rode curry maken.

 

 ©  Boumediene Belbachir

 

 ©  Boumediene Belbachir

Info: www.thaiskokenaanhuis.be

Hier vind je een recept terug van de workshop met Koong:

Meer over Goesting Eten en drinken

Aangeboden door onze partners

Niet te missen