©  Shutterstock

Siberische journalist in voorhechtenis na artikel over Russische dienstweigeraars

Een Siberische journalist die beweerde dat elf leden van de Russische oproerpolitie weigerden te vechten in de oorlog in Oekraïne, is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst, in afwachting van zijn proces. De man is de hoofdredacteur van een nieuwswebsite van de Siberische regio Chakassië. Hij wordt ervan beschuldigd opzettelijk onjuiste informatie te hebben verspreid over de Russische strijdkrachten. Dat meldt de Russische onderzoekscommissie, belast met de belangrijkste onderzoeken in het land, in een verklaring.

evdgBron: BELGA

Indien de journalist schuldig wordt bevonden, riskeert hij volgens de onderzoekscommissie tien jaar cel. Aan het begin van de week hebben onderzoekers zijn woning doorzocht en 15.000 dollar en 1.200 euro in beslag genomen, aldus nog de onderzoekscommissie. De lokale tak van de onderzoekscommissie gaf de naam van de journalist niet vrij, maar het lijkt te gaan om Michail Afanasev, de hoofdredacteur van Novy Fokus. 

Begin april citeerde Afanasev bronnen die stelden dat elf agenten van de oproerpolitie (OMON), verbonden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder druk stonden van de autoriteiten, nadat ze weigerden in Oekraïne te vechten. Het artikel werd gedeeld op sociale media. Vrijdag blokkeerde de Russische mediawaakhond de Russische versie van de onafhankelijke nieuwswebsite Moscow Times, die het artikel van Afanasev geciteerd had. 

Afanasev had eerder gezegd dat hij niet van plan was Rusland te verlaten. Hij staat gekend om zijn verslaggeving over gevoelige kwesties in Chakassië en krijgt al jaren te maken met rechtszaken wegens smaad. Op grond van onlangs aangenomen wetten staat op het verspreiden van door de overheid als onjuist beschouwde informatie over de oorlog in Oekraïne zware straffen, tot vijftien jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer