©  BELGAIMAGE

WHO buigt zich over mysterieuze hepatitis bij vooral Britse kinderen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO voert verder onderzoek naar gevallen van hepatitis bij enkele tientallen kinderen in vooral het Verenigd Koninkrijk. In sommige gevallen moesten de patiënten overgebracht worden naar een dienst gespecialiseerd in leverziekten, en zes kinderen moesten een levertransplantatie ondergaan.

evdgBron: BELGA

Tien dagen geleden werden tien gevallen van zware hepatitis gemeld in Schotland, drie dagen later werden er in heel het Verenigd Koninkrijk al 74 geteld, meldt de WHO vrijdag in een persbericht. Voor de volgende dagen worden er nieuwe meldingen verwacht. Ierland heeft weet van minder dan vijf bevestigde of mogelijke gevallen, in Spanje is sprake van drie bevestigde gevallen.

Deze hepatitis treft vooral kinderen jonger dan tien jaar en uit zich door symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn.

Aangezien de gebruikelijke hepatitisvirussen (A tot E) bij de getroffen kinderen niet zijn opgespoord, hebben de Britse gezondheidsautoriteiten aangegeven dat zij de hypothese van het adenovirus onderzoeken, net als andere mogelijke oorzaken, zoals Covid-19, andere besmettingen of milieufactoren. Bij “verschillende” besmette kinderen werd het coronavirus en/of het adenovirus vastgesteld, maar hun rol in de ontwikkeling van de ziekte “is nog niet duidelijk”, aldus de WHO.

Er is alvast geen enkele link met een van de coronavaccins: geen enkele van de bevestigde gevallen kreeg zo’n vaccin. Tot nu toe werd ook geen enkele andere epidemiologische risicofactor, zoals een recente reis naar het buitenland, geïdentificeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer