©  ISOPIX

Damiano Caruso klopt Nibali in Siciliaans onderonsje op de Etna

Damiano Caruso heeft de slotetappe van de Ronde van Sicilië met aankomst op de Etna gewonnen. De nummer twee van de Giro van de vorig jaar versloeg op de flanken van de mythische vulkaan zijn mede-Siciliaan Vincenzo Nibali. Hij pakt ook de eindzege. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes en de Ecuadoraan Jefferson Cepeda glipten in het slot nog voorbij Nibali naar de tweede en derde plek.

Maarten Delvaux

Met aankomst op de Etna en een rit met in totaal 3.562 hoogtemeters wachtte zich een zware slotrit in het peloton. Fran Miholjevic startte als leider na z’n winst op donderdag, maar de kans werd klein geacht dat de Kroaat z’n leiderstrui met amper 18 tellen bonus met succes zou kunnen verdedigen tegen het klimmersgeweld. Domenico Pozzovivo, vijfde in de stand, was daar niet meer bij. Hij kwam wegens ziekte niet meer aan de start. Nadat de laatste vroege vluchters op 10 km van de top werden ingerekend door de groep met favorieten kon de strijd om het klassement beginnen. Het was Damiano Caruso die de debatten opende, Vincenzo Nibali en Jefferson Cepeda haakten aan, intussen was lang geen sprake meer van leider Miholjevic vooraan.

Wat later wisten ook Louis Meintjes en Kenny Elissonde nog terug te keren. Nibali versnelde daarop, maar de Haai van Messina heeft al lang niet meer de punch uit het verleden en raakte niet weg.

Met de finish bijna in het vizier plaatste Caruso op 1,4 kilometer de beslissende aanval. Nibali kraakte, Meintjes en Cepeda konden de schade nog beperken, maar moesten vrede nemen met plek twee (op vijf seconden) en drie (op tien seconden.). Caruso is eindwinnaar voor Cepada. Hij houdt 29 tellen over op de Ecuadoriaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rituitslag

1. Damiano Caruso (Ita)

2. Louis Meintjes (ZAf)

3. Jefferson Cepeda (Eca)

4. Vincenzo Nibali (Ita)

5. Diego Rosa (Ita)

Eindklassement

1. Damiano Caruso (Ita)

2. Jefferson Cepeda (Eca)

3. Louis Meintjes (ZAf)

4. Vincenzo Nibali (Ita)

5. Kenny Elissonde (Fra)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer