©  BELGA

Beerschot aanvaardt forfaitscore tegen Union, maar: “Hopen 1B niet te starten met duels zonder publiek”

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal heeft vrijdag in het Bondsgebouw in Tubeke de ongeregeldheden in Union-Beerschot van afgelopen zondag behandeld. De Raad wil zo snel mogelijk een uitspraak doen. Meer dan waarschijnlijk zal die uitspraak niet meer voor vrijdag, maar voor zaterdag of begin volgende week zijn. Beerschot betwist de ongeregeldheden alvast niet.

Vincent Van Genechten, Valerie Van AvermaetBron: BELGA

De Antwerpse club vroeg wel de twee delen in de zaak los te koppelen. Ondervoorzitter Walter Damen, die de club vertegenwoordigde, gaf aan dat “Beerschot zich naar wijsheid zal schikken en haar medewerking wil leveren voor een normale competitiegang”.

De club gaat dus akkoord met een forfaitnederlaag, maar wil de sanctionering later behandelen. Beerschot bereidt een actieplan voor om rellen in de toekomst te vermijden, maar dat is nog niet compleet. De Disciplinaire Raad gaf aan over zes weken de zaak te willen voortzetten, op woensdag 1 juni. Beerschot stemde hiermee in. Er kwamen vrijdag geen andere clubs tussen in de zaak.

Het Bondsparket eiste dinsdag vier thuiswedstrijden achter gesloten deuren, waarvan één met uitstel, tegen de club. Verder werd de maximumboete van 10.000 euro opgelegd.

 ©  Isosport

Beerschot aanvaardt forfaitscore

Beerschot stelde zich vrijdag voor de Disciplinaire Raad van het Profvoetbal inschikkelijk op. De club aanvaardde zoals verwacht een forfaitnederlaag na de ongeregeldheden van haar fans vorige zondag op het veld van Union. Ondervoorzitter Walter Damen, die de club vertegenwoordigde, benadrukte wel dat Beerschot de sanctionering liefst later bepleit. De club werkt aan een uitgebreid stappenplan om in de toekomst mistoestanden te vermijden. Dat deel van de zaak zal op 1 juni behandeld worden.

“We hebben binnen de club al crisisberaad gehad en er is ook al gesproken met veiligheidsverantwoordelijken en met Antwerps burgemeester Bart De Wever. We willen op de volgende zitting een actieplan voorleggen”, aldus Damen. “De zitting van vandaag kwam er te snel aan om het volledige plan voor te leggen, maar ik kan wel al enkele zaken toelichten.”

“We willen iedereen identificeren die zich schuldig heeft gemaakt aan het gooien van pyrotechnisch materiaal of andere voorwerpen”, legde hij uit. “Dat geldt ook voor de personen die het veld bestormden en geweld gebruikten. De boete van 50.000 euro van de Pro League willen we verhalen op de betrokken personen. Of dat ook met de boete van 10.000 euro van de voetbalbond zal gebeuren, bekijken we nog. We gaan de betrokken fans burgerlijk dagvaarden. Dialoog blijft belangrijk en daar blijven we ook op inzetten, maar het mogen geen dovemansgesprekken worden. Er moeten ook sancties komen. Veel ‘echte’ fans van de club zijn gedegouteerd door het gedrag van enkelingen. Ze willen niet opnieuw gestraft worden voor het wangedrag van een kleine groep.”

De club werkt dan ook aan een voorstel voor een alternatieve sanctie. “Want iedereen begrijpt wel dat het dramatisch is om volgend seizoen in 1B te starten met drie thuiswedstrijden achter gesloten deuren” ,stelde Damen. Het bondsparket eiste dinsdag vier wedstrijden achter gesloten deuren, waarvan één met uitstel, tegen de club.

 ©  BELGA

“We zouden liever een straf of een verbod hebben voor uitmatchen, eveneens met uitstel. We hebben de vorige straf van twee wedstrijden effectieve schorsing achter gesloten deuren aanvaard. We willen dit niet nog eens in 1B. Er werd de voorbije weken binnen de club al nagedacht over oplossingen. Maar niemand had natuurlijk verwacht dat er zo’n ongeregeldheden gingen plaatsvinden op Union.”

De club wil in de toekomst één van de trekkers worden van een oplossing voor het probleem van geweld in de stadions. “We hebben bij Beerschot het aantal securitybewakers, van een externe firma, al verdubbeld. Dit komt bovenop de aanwezige stewards. We willen over zes weken een volledig actieplan voorstellen. Ook binnen de Pro League kijken we mee naar een oplossing naar wat te doen met supporters die van buitenuit komen en de club doelbewust schade willen toebrengen. We willen daar mee de richting in bepalen. Het is makkelijk geen uitsupporters meer toe te laten bij wedstrijden, maar daar straf je ook de goede supporters mee. Er moet een evenwicht in zijn”, eindigde hij.

Bondsparket hekelt Beerschot-fans: “Recidive is zeer groot”

Bondsprocureur Jan Keulen hield vrijdag tijdens de zitting van de Disciplinaire Raad van het Profvoetbal een helder pleidooi in de zaak Union-Beerschot. Het Bondsparket stelde dinsdag al een forfaitnederlaag voor Union, een straf van vier wedstrijden achter gesloten deuren voor Beerschot (waarvan één met uitstel), en de maximumboete van 10.000 euro voor de Antwerpse club voor. “Beerschot is een schoolvoorbeeld van recidive”, was Keulen duidelijk.

De Antwerpse club betwistte vrijdag de materialiteit van de feiten van afgelopen zondag op Union niet. Bondsprocureur Keulen ging dieper in op de vier zaken die de club ten laste worden gelegd en besprak ook het (recente) verleden van de club, op het vlak van mistoestanden bij de fans.

“Beerschot heeft een objectieve aansprakelijkheid voor haar supporters”, begon Keulen. “Dat is de voorbije jaren al eens te meer duidelijk gemaakt.”

Jan Keulen  ©  Tom Palmaers

“Vandaag worden de club vier zaken verweten. Het gaat om het gebruik en het gooien van pyrotechnisch materiaal, om het gooien van andere voorwerpen (onder meer de ketting van een kettingzaag, red.), om de bestorming van het speelveld en om de houding van de Beerschot-fans tussen de tijdelijke schorsing van het duel en de definitieve stopzetting. Dit zijn zaken die de club de voorbije jaren al meermaals zijn ten laste gelegd. De cijfers zijn onthutsend. De recidive is zeer groot.”

Keulen begon vervolgens aan een opsomming van straffen die Beerschot de voorbije jaren kreeg. “Sinds de terugkeer naar het profvoetbal in het seizoen 2017-2018 liep Beerschot 15 veroordelingen op voor pyrogebruik bij de fans. Daar is de huidige zaak uiteraard nog niet bijgeteld. In totaal werden er boetes voor 35.000 euro betaald. De club werd 16 keer veroordeeld voor het werpen met andere voorwerpen. Hier werd een totale boete van 15.000 euro voor betaald. Tot drie maal toe werd een geldboete met uitstel herroepen.”

“Het is sindsdien zes keer gebeurd dat een scheidsrechter een wedstrijd minstens tijdelijk heeft moeten stilleggen”, ging Keulen verder. “Recent kreeg de club twee thuiswedstrijden effectief achter gesloten deuren. Voordien waren er ook al twee gevallen waarbij telkens één wedstrijd achter gesloten deuren met uitstel werd uitgesproken. Het Bondsparket is klaar en duidelijk in het geval van Beerschot. We kunnen al lang niet meer akkoord gaan met voorwaardelijke straffen. Het heeft geen enkele zin. De situatie is de voorbije jaren alleen nog maar geëscaleerd.”

Beerschot liet eerder blijken dat de meeste incidenten tijdens uitmatchen plaatsvonden. Maar dat weerkrachtte Keulen. “In thuiswedstrijden vielen er de voorbije jaren 10 incidenten te noteren, in uitmatchen 15. Het verschil is niet zo groot. Beerschot-fans misdragen zich zowel in thuis- als uitmatchen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer