© Mediahuis

Zoveel paaseitjes per dag kunnen geen kwaad (maar opgelet met die zonder suiker)

Het is weer de tijd van het jaar dat we massaal onze tuin afspeuren, op zoek naar paaseitjes. Wie vreest dat al dat lekkers meteen zal resulteren in een kilo of twee extra op de weegschaal kan opgelucht ademhalen. “Als je geen zak per dag eet, hoef je je niet druk te maken.”

Lien LammensBron: Eigen berichtgeving

Nederlanders eten elk jaar gemiddeld 47 paaseitjes per persoon. Zo luidt althans de conclusie van een bevraging die winkelketen Hema enkele jaren terug liet uitvoeren. Ook in België - toch het land bij uitstek als het over chocolade gaat - worden er ongetwijfeld evenveel verorberd. Maar hoeveel mag je er nu eigenlijk van eten?

“Twee eitjes uit melkchocolade kunnen er bijna hetzelfde uitzien, maar zullen niet evenveel calorieën bevatten”, zegt hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA). “Niet elk paasei bevat dezelfde hoeveelheid van dezelfde ingrediënten: op het etiket staan ze gerangschikt van meest naar minst”, zegt Sels. “Suiker bevat vier kilocalorieën per gram, vet negen kilocalorieën. Het is dus een fabeltje dat paaseitjes ‘zonder suiker’ beter zijn voor de lijn: ze bevatten wel nog cacaoboter, en dus vet.”

 ©  Shutterstock

Wandelen

“Probeer je tussendoortje van chocolade te beperken tot 100 à 150 kilocalorieën”, zo raadt Sels aan. Als je rekent dat een paaseitje gemiddeld 50 kcal bevat, komt dat overeen met drie eitjes. Eet ze ook niet elke dag, maar bijvoorbeeld alleen in het paasweekend. Wil je er eentje meer eten en compenseren door te sporten? “Iemand met een lichaamsgewicht van 50 kilogram moet zestig minuten wandelen of een halfuur hardlopen om 200 kilocalorieën te verbranden. Werk je een zakje van 100 gram (ongeveer tien eitjes) naar binnen, dan moet je anderhalf uur crawl zwemmen om de eitjes te verbranden.”

Geen zorgen als je meer dan drie eitjes per dag binnenspeelt, want om één kilo bij te komen moet je liefst 7.000 calorieën éxtra eten, of zo’n 150 paaseitjes. Wil je toch verantwoord snoepen, dan raadt de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan om pure chocolade te eten. “In de pure paaseitjes zit minder vet en suiker dan in de andere paaseitjes. Dus het is ook beter voor je tanden en voor je gewicht”, zei hij aan RTL Nieuws. Toch vindt ook hij dat we ons niet veel zorgen hoeven te maken: “Stel dat je in een maand 47 paaseitjes eet, dan eet je maar 70 calorieën per dag te veel. Als je geen zak per dag eet, hoef je je niet druk te maken om die paar paaseitjes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer