Oorlogsschip Moskva gezonken “als gevolg van storm” volgens Moskou, Pentagon: “Dit is zware slag”

Het Russische leger heeft nu toch erkend dat de Moskva, één van haar machtigste oorlogsschepen, gezonken is. Al blijft het wel ontkennen dat dit het gevolg is van een raketaanval op het Russische vlaggenschip, wat het leger van Zelenski al sinds woensdagavond claimt. “De Moskva zonk in stormachtige omstandigheden op zee”, klinkt het onverzettelijk in Moskou.

Thibaut Renson, Anton Goegebeur en Jef Van Hoofstat

Een hele dag was er onduidelijkheid over wat er nu precies gebeurd is met de Moskva, één van de machtigste oorlogsschepen van Rusland. Volgens het Oekraïense leger slaagde het er woensdagnacht in het Russische vlaggenschip met een raketaanval te treffen, en werd het bijna 190 meter lange schip zo tot zinken gebracht. “Dit is de grootste nederlaag van de Russische vloot sinds de Tweede Wereldoorlog”, klonk het triomfantelijk in Kiev. En president Volodimir Zelenski prees tijdens zijn nachtelijke toespraak de Oekraïense strijdkrachten “die hebben laten zien dat Russische oorlogsschepen enkel en alleen naar de bodem kunnen gaan”.

Rusland meldde dan weer geen aanval. In Moskou klonk het dat er brand was uitgebroken in de munitiekamers van het schip. De bemanning zou tijdig zijn gered en het schip werd zwaar beschadigd, maar vaarde nog, volgens de eerste Russische berichten.

Donderdagavond laat meldde het Russische leger dan toch dat “de Moskva is gezonken”, maar dat “terwijl het naar zijn bestemming werd gesleept in stormachtige omstandigheden op zee”. Dat het schip gesleept moest worden, “is het gevolg van schade aan de romp die veroorzaakt werd door de brand”, voegde het Russische ministerie van Defensie er opnieuw aan toe.

Pentagon: “Verlies van Moskva is zware slag”

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is het verlies van de kruiser een “zware slag” voor de Russische vloot in de regio. “Dit zal gevolgen hebben voor hun gevechtscapaciteit, want de kruiser was een sleutelelement in hun inspanningen om de controle te hebben over de Zwarte Zee”, aldus Pentagon-woordvoerder John Kirby.

Kirby zei niet te weten hoe lang het geleden is dat een oorlogsschip van deze omvang zonk tijdens een militaire confrontatie. “Ik ben zeker dat het al is gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog, maar ik herinner het me niet meer”, aldus Kirby, die zich niet wou uitspreken over de oorzaak van de brand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer