Themabeeld ©  AFP

Rusland waarschuwt VS: “Stop met bewapenen van Oekraïne”

De Verenigde Staten hebben een diplomatiek verzoek gekregen van Rusland om “te stoppen met het bewapenen van Oekraïne”. De wapenleveringen “gieten olie op het vuur” en kunnen “onvoorspelbare gevolgen hebben”, waarschuwt Rusland. Het Russische verzoek kwam volgens The Washington Post deze week op het moment dat 800 miljoen dollar (zo’n 735 miljoen euro) aan extra wapenhulp door de VS aan Oekraïne werd toegezegd.

jvhBron: De Telegraaf

De Amerikaanse krant heeft een kopie van het diplomatieke verzoek ingezien waarin Rusland zorgen uit over “gevoelige” wapens die de VS leveren. Vooral de levering van geavanceerde raketlanceerinstallaties zit het Kremlin dwars. Het laatste wapenpakket van de VS voor Oekraïne bestaat verder uit onder meer artillerie, helikopters, pantservoertuigen en munitie. De levering kwam bovenop 1,7 miljard aan Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne sinds de Russische inval in februari.

Op de Russische staatstelevisie wordt het zinken van het Russische oorlogsschip Moskva donderdag ook in verband gebracht met wapenleveringen, is te zien in een video die de Russische media-analist Julia Davis op Twitter deelt. De presentatoren waarschuwen voor “een oorlog”, en in de uitzending wordt gesproken over mogelijke aanvallen op Oekraïense infrastructuur om te voorkomen dat de VS ongelimiteerd wapens aan Oekraïne kunnen leveren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zegt in de Washington Post dat Russen hem privé vertellen wat de VS de wereld publiekelijk hebben gemeld: “Dat de gestage aanvoer van wapens van de VS en hun bondgenoten en partners aan Oekraïne van cruciaal belang is bij de Oekraïense strijd”. De wapens lijken “buitengewoon effectief” te zijn.

Doelwit

Russische experts suggereren in de Washington Post dat Moskou westerse wapentransporten mogelijk zou kunnen proberen aan te vallen zodra deze in Oekraïne arriveren. Tot nu toe werden wel munitiedepots in Oekraïne getroffen, maar bleef het transport van wapens ongeschonden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigert inhoudelijk te reageren op het Russische diplomatieke verzoek. Het is zelfs niet duidelijk of en hoe erop gereageerd is. Ook de Russische ambassade in de Verenigde Staten wil niet reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer