©  Tasja Van Rymenant

Genkse decoreert nu feestjes als beroep en toont hoe je je paastafel kan versieren

Niks zo gezellig als samen rond de paastafel verzamelen voor een heerlijke paasbrunch. Wil je dit jaar extra uitpakken? Volg dan deze tafelstylingtips van de Genkse Leen Vandevoorde, die recent haar stylingbedrijfje Servet & Boeket oprichtte.

Kizzy van Horne

 ©  Tasja Van Rymenant

Als kind hield de Genkse Leen Vandevoorde er al van om haar kamer op te vrolijken. Nu heeft ze een heel huis waarin ze haar passie voor interieur, decoratie en styling kwijt kan. En de tafel: die hoort mooi gedekt te zijn. “Lekker eten smaakt nog zoveel beter aan een mooi gedekte tafel. En het brengt veel gezelligheid met zich mee”, zegt Leen Vandevoorde. “Ik kan er echt van genieten om de tafel feestelijk aan te kleden. Mijn zus en mijn vriendinnen vroegen me regelmatig om bij hen thuis de tafel te komen stylen als ze een feestje hadden.” En zo werd het zaadje voor Servet & Boekt geplant. Tot Leen op een dag werd gevraagd om een tafel in te kleden voor de vijftigste verjaardag van de Genkse burgemeester, Wim Dries. “Een vriendin van mijn zus is er kabinetsmedewerker, en stelde me de vraag. Het was de spreekwoordelijke schop onder mijn gat om eindelijk meer te doen met mijn passie. Naast mijn job als stagiair vastgoedmakelaar startte ik zo Servet & boeket”, zegt Leen. “Wat ik doe? Ik kleed tafels in op vraag. Van kleine feestjes, zoals een paasbrunch, tot communiefeesten of huwelijken. Daarnaast help ik met al je interieur- en decoratievragen. Ik kom zelfs de kerstboom versieren. (lacht) Het is leuk wanneer ik carte blanche krijg, maar ik vind het een grote uitdaging om te vertrekken vanuit bestaande objecten, zoals een eyecatcher in het interieur of borden die op tafel moeten komen. Ik werk voor elk project volledig op maat.”

LEES OOK. Restjes chocolade over? Zo kan je ze nog gebruiken in de keuken

Pasen

 ©  Tasja Van Rymenant

Pasen is de ideale feestdag om de tafel mooi in te dekken. “Ik begin altijd met een basiskleur. Daarrond bouw ik de tafel op. Voor mijn paastafel startte ik met houten onderborden en borden in terracottakleur. Ik hou van natuurlijke materialen en kleuren. We hebben een mooie tafel, dus onderleggers in een tint die bij de borden past, is voldoende. Heb je geen mooie tafel dan kan je een tafellaken kiezen. Heeft je tafellaken een kleurrijke of drukke print, hou de rest dan sober. Dé paaskleur is geel, en die mag zeker toegevoegd worden, maar denk eens out-of-the-box en ga niet voor een volledig gele tafel. Ik kies ook altijd een humoristisch accent. Het leven is al serieus genoeg.” (lacht)

Meer info via het Instagram-account: @servet.boeket

Zo maak je zelf een paastafel zoals Servet & Boeket:

Nodig:

- servies en bestek naar keuze

- placemats

- decoratie zoals theelichthouders, vazen, eieren, bloemen en kaarsen, kleine kuikentjes, geverfde en andere eitjes, een eierdoosje

Zo begin je eraan:

- Voorbereiding is key. Zoek op voorhand inspiratie op Pinterest en Instagram of denk goed na over wat je wil. Ga eens na wat je nog in huis hebt dat je kan of wil gebruiken.

- Kies een basiskleur, zoals hier de terracottakleur van de borden, en bouw daarop verder.

De terracotta borden dienen als basiskleur. ©  Tasja Van Rymenant

- Kijk wat je op voorhand kan doen, zoals zelf je eitjes kleuren. “Ik gebruik enkel natuurlijke kleurstoffen en kleur mijn eitjes volgens de Martha Steward-methode. Veel leuker dan ze zo kopen in de winkel”. Hoe je dat doet, vind je online. Zoek op YouTube bijvoorbeeld naar ‘Martha Stewart’ en ‘eggs’, en je vindt enkele video’s.

- Voeg eenvoudige elementen toe, zoals een eierdoosje waar je de gekookte eitjes in plaatst. Je kan er nog een bloemetje in zetten.

Een eenvoudig eierdoosje kan ook dienen op je paastafel. ©  Tasja Van Rymenant

- Ga voor mooie stoffen servetten. Je kan papieren servetten toevoegen door er iets leuks van te plooien, zoals hier de paashaasjes in de glazen. Op internet vind je genoeg instructiefilmpjes (zoek op ‘folding bunny ears’ en ‘napkins’).

Vouw je papieren servetten tot konijnenoortjes. ©  Tasja Van Rymenant

- Bloemen en kaarsen brengen sfeer. Laat deze niet achterwege.

Breng sfeer met bloemen, kaarsen en vazen in verschillende vormen en structuren. ©  Tasja Van Rymenant

- Geef je feesttafel structuur door te kiezen voor verschillende vormen, zoals hier de geribbelde placemats, vazen en kaarsen.

- Ga voor een grappig accent, zoals hier de kleine paaskuikentjes en kwarteleitjes en worteltjes in de bloemvazen.

Het oog van de paashaas wil ook wat: voeg grappige accenten toe, zoals deze wortelen in de bloemvaas. 

- Tip: geef elke plaats een persoonlijk accent, zoals hier aan elk servet een andere droogbloem toegevoegd werd.

 ©  Tasja Van Rymenant

- Tot slot: neem je tijd om de tafel te dekken!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer