© Tom Palmaers

Gebouw bij oude gelatinefabriek in lichterlaaie: brandweer vraagt buurt om ramen en deuren te sluiten

Hasselt -

Een uitslaande brand op de gelatinesite in de Lazarijstraat heeft maandagavond voor heel wat onrust gezorgd in Hasselt. De in- en uitrit van parking Quartier Bleu ging tijdelijk dicht. Het vroegere atelier van kunstenaar Koen Vanmechelen staat vlakbij en liep rookschade op. De zwarte rookpluim was van ver zichtbaar.

Dirk Jacobs

Iets over kwart na vijf maandagavond een felle brand uitgebroken in de achterbouw van het vroegere atelier van Koen Vanmechelen in de Hasseltse Lazarijstraat. Daarvoor was het een kantoor van het bureau van architect Alfredo De Gregorio. Het gaat om het witte gebouw van de vroegere gelatinefabriek. De enorme zwarte rookpluim was van ver zichtbaar.

Na goed anderhalf uur had de brandweer Zuid-West Limburg het vuur onder controle. Met 26 brandweermannen gingen ze de vlammen te lijf, waarbij de Hasseltse spuitgasten ook hulp kregen vanuit Sint-Truiden en Heusden-Zolder. Vooral de bovenverdieping van het leegstaande pand is zwaar getroffen. Er wordt nog nageblust.

Het pand in betere tijden 

Asbest

“We hebben de buurtbewoners uit de Heilig Hartwijk, Quartier Bleu en Kuringen op om deuren en ramen dicht te houden en mogelijke ventilatie uit te schakelen”, zegt Gretel Kerkhofs van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “We hebben dat gedaan omwille van de forse rookontwikkeling, een standaardprocedure omdat rook altijd giftig is.”

Toch ontstond bij heel wat buurtbewoners net daarom de perceptie dat er ook wel asbest in het brandende pand zou kunnen zijn. “Dit zijn oudere gebouwen. Het is bijna zeker dat er daar asbest moet zijn”, klinkt het. “Waar we zeker van zijn is dat er geen asbest in het dak zit”, zegt sectorcommandant Frenderik van der Have van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Er zouden kleinere deeltjes in oude leidingen kunnen zitten, maar ook daar is de kans miniem, want het merendeel van die leidingen is intussen al uit het gebouw afgebroken weggehaald. Hoe dan ook onderzoekt de milieudienst zeker de site nog, maar grote bezorgdheid is zeker nergens voor nodig.”

Parking

Voor de bluswerken pompte de brandweer water uit de vlakbij gelegen kanaalkom. Daarom werd de in- en uitrit van de ondergrondse parking Quartier Bleu tijdelijk gesloten. “We hebben de mensen die zich in de parkeergarage bevonden druppelsgewijs laten wegrijden via de uitgang in de Armand Hertzstraat, die anders exclusief voor de bewoners is”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+).

Krakers

Het pand, waar onder meer ook kunstgalerij CIAP gebruik van maakte en ook Tevona Kunstencentrum aan de slag was, is sinds meer dan een jaar eigendom van de stad Hasselt. “Dat is zo sinds dat er een grondruil met de vroegere eigenaar Haumont gebeurde”, zegt schepen Schepers. “Sindsdien zijn alle bestaande huurcontracten meteen ook opgezegd. Omdat het gebouw leeg stond en via een binnenpleintje ook makkelijk bereikbaar was, hebben we geregeld krakers te gast gehad. Of het gebouw zou bewaard blijven, was lang niet zeker. De bedoeling is om de site uit te rusten met buurtondersteunende functies. Of het behoud van de gebouwen daarvoor perse nodig was, daar twijfelden we serieus over. Of de brand daar nu verandering in brengt, moeten we uiteraard nog bekijken.”

 ©  TP

 ©  RD

bekijk ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer