©  Isosport

Geen play-offs voor Kanaries, maar Stayen danst na eenvoudige zege tegen Standard

STVV deed zondagavond wat het moest doen tegen Standard. Al voor de rust zorgden Hara en Hayashi voor goals, invaller Klauss deed er een schep bovenop na de koffie. Door de winst van Charleroi en Genk volgt er geen nacompetitie voor de Kanaries. Scoren bij de supporters lukte wel. Lang geleden dat Stayen nog eens danste als vanouds.

Gunter Schoofs

LEES OOK. Kanaries blijven met dubbel gevoel achter: “Goeie zege, ongelooflijke sfeer, maar ontgoocheld”

Voor het eerst in jaren nog eens een volgepakt Stayen zondag aan de Tiensesteenweg in Sint-Truiden. 10.076 toeschouwers, de fans vonden eindelijk nog een keer de weg naar het stadion. Christian Brüls werd vooraf gehuldigd als meest verdienstelijke speler van 2021-2022. Dimitri Lavalée, afwezig door corona, kreeg van de vrouwelijke fans de titel van ‘Mister STVV’, oftewel de knapste Kanarie.

Sterspeler Shinji Kagawa startte voor het eerst in de basiself. Tegen een jong en uitgeblust Standard moesten de drie punten thuisgehouden kunnen worden zondagavond. Hayashi en Brüls zetten meteen de toon voor de Kanaries, Standard liet de bal aan STVV, met een lange studieronde tot gevolg. Kagawa en Brüls zochten naar de openingen, centraal zat alles potdicht.

 ©  pasm

LEES OOK. ANALYSE. Dit was propaganda van STVV, maar kan het een nieuwe leegloop vermijden?

Eén keer werd toch een fenomenale lange pass van Kagawa in de loop van Hara gemikt. Die graaide het leer perfect mee met zijn rechter en mikte in de verste hoek voorbij Henkinet. Plots barstte de partij los, Leistner moest aan de andere kant bij de pinken zijn om Emond van de gelijkmaker te houden. Diezelfde Leistner dook telkens mee op in de zestien van de Rouches bij hoekschoppen. Vlak voor het halfuur verlengde hij zo’n corner van de stilaan ongrijpbare Kagawa tot bij de tweede paal. Daar wurmde Hayashi de bal tegen de netten: 2-0, de vlam helemaal in de pan op Stayen. Ngoy moest opletten voor een tweede geel bij Standard, dat helemaal niets klaar kreeg. Het bleef statig in organisatie voetballen en kreeg geen vat op Kagawa. STVV trachtte door te gaan met de verwennerij aan de twaalfde man. Hara en Hayashi zetten voor rust nog een keer de actie op. Henkinet bleef dit keer overeind omdat de kleine Japanner niet voluit kon afdrukken. De twee Aziatische spitsen bleven een gesel voor Standard. Vlak voor de kampwissel nog een actie. Hayashi kopte goed, het leer ging net over.

Standard-coach Elsner had een kwartiertje tijd om zijn spelers eindelijk duidelijk te maken dat ze Kagawa het voetballen moesten beletten. Carcela, einde contract, mocht een laatste helft opdraven in het shirt van de Rouches. Een schaarse kans kwam er nu wel voor de Luikenaars. Emond kopte een verre bal goed naar de hoek, Schmidt mocht zich eindelijk een keer onderscheiden. Koita schotelde op het uur de 3-0 dan weer voor aan Hayashi, maar de bal kwam te hard voor de kleine werkmier voorin, al was Henkinet wederom geklopt.

 ©  pasm

In de tribunes werd de sfeer gezapiger. Charleroi en Genk deden immers wat ze moesten doen voor hun play-off-ticket. Sector-L liet het niet echt aan het hart komen. Hollerbach liet Reitz afscheid nemen met zijn laatste halfuurtje in STVV-shirt. Kagawa had zijn job gedaan en de STVV-harten nog wat feller veroverd, hij werd bedankt met een applauswissel. De Luikse fans zorgden voor een mistgordijn boven het kunstgras. Ook zij maakten er dan maar een feestje van in de oude Tribune Zuid. Het Truiens monument daverde nog eens op haar grondvesten. Hara kreeg net als Kagawa zijn applausvervanging. Standard legde geen strobreed meer in de weg, terwijl de STVV-fans nog wel zin hadden in een derde treffer. Brüls schitterde, zijn voorzet werd nog gemist. Hashioka pikte op en Klauss trof raak bij zijn eerste baltoets van de avond. 3-0, arm Standard. STVV aan het feest. Koita maakte nog bijna de 4-0. Balongo, Delorge en Teixeira maakten het slot nog vol. Een kippenvelmoment voor Brüls volgde bij zijn vervanging. De Kanaries missen de play-offs op een haar na, maar legden zondag hopelijk fundamenten voor een mooi vervolg vanaf de zomer.

 ©  pasm

 ©  pasm

Aangeboden door onze partners