Ito brak vlak voor rust de ban voor KRC Genk.  ©  Dick Demey

Ito en Thorstvedt trappen Genk tegen tien Luikenaars naar Europe play-offs

In de Cegeka Arena kan men opgelucht ademhalen. Het seizoen zit er begin april nog niet op. KRC Genk mag naar de Europe play-offs, na een Luikse rode kaart zorgden Ito en Thorstvedt in Seraing voor de eerste uitzege in 2022 (0-2).

Marnik Geukens

Bij KRC Genk verving Munoz de zieke Preciado, voor het overige hield coach Bernd Storck het vertrouwen in het team dat Eupen met een forfaitscore naar huis stuurde. Seraingcoach Jean-Louis Garcia geraakte slechts aan 17 spelers. Ondanks de dreiging van een vijfde gele kaart, die hem de heenmatch van de barrages tegen RWDM zou kosten, startte Marius verrassend in de basis.

Paal redt Genk

Van het verhoopte Genkse openingsoffensief kwam niets in huis. Op het kleine veld slaagden de bezoekers er niet in om de vrije man te vinden. Zo was in het eerste kwartier de enige (schiet)kans zelfs voor de scherper gestarte thuisploeg. De knal van Jallow zoefde maar net naast.

De inspiratieloze Genkse opbouw verliep als de processie van Echternach, Mc Kenzie en Vandevoordt waren de bezoekers die het vaakst aan de bal kwamen. Ze kregen de al nooit over de hoog geposteerde Luikse defensie gedropt. Racing mocht zelfs blij zijn dat het miraculeus aan een achterstand ontsnapte. Op een scherpe voorzet van Marius, die McKenzie in de wind zette, tackelde Munoz aan de tweede paal scherper dan Mikautadze. Op die manier versloeg hij echter ook doelman Vandevoordt. Gelukkig voor Munoz bracht de paal redding en kon hij al liggend de makkelijke intikker van Mikautadze voorkomen.

Elf tegen tien

Pas nadat Genk even later voor het eerst schuchter de neus aan het venster had gestoken, kantelde de wedstrijd volledig. Eens te meer mochten de Limburgers daarvoor hun Gouden Schoen bedanken. Onuachu gebruikte zijn sterke lichaam om de te enthousiaste interventie van Dyrestam af te straffen en rende op zijn zevenmijlslaarzen richting doel. De toegesnelde Dabila liep hem op de rand van de grote rechthoek van de sokken, waarop ref Denil twee cruciale beslissingen tegelijk moest nemen. Hij legde de bal buiten de grote rechthoek maar stuurde Dabila wel van het veld met een rode kaart.

Ito breekt de ban

Met elf tegen tien werd het makkelijker om de vrije man te vinden, Genk vond net voor rust het gaatje via Ito. Gelanceerd door Hrosovsky snelde de Japanner richting Dietsch om met een kapbeweging en gecontroleerde schuiver met links de score te openen. De lijnrechter stelde het feestje nog even uit met zijn vlagsignaal maar werd gecorrigeerd door de VAR, de opgeluchte bezoekers mochten wel degelijk de rust in met een nipte en gevleide voorsprong: 0-1.

Thorstvedt als supersub

Doelman Vandevoordt moest zich vlak na rust reppen en rekken op een knal van Cachbach maar dat bleek niet meer dan een laatste Luikse stuiptrekking. Een bevrijd Genk speelde zijn numerieke meerderheid verzorgd uit. Vooral een kwieke Oyen dook gretig in de vrije ruimtes. Zijn tweede gevaarlijke actie, na een korte corner van Ito, leidde de verlossende 0-2 in. De ingevallen Thorstvedt duwde van dichtbij in twee tijden binnen.

Meteen mochten de boeken dicht. Seraing kon, Racing wilde niet meer. Alleen thuisdoelman Dietsch keepte zich nog in de kijker door Onuachu van zijn twintigste seizoenstreffer te houden.

Nog lange weg naar Europa

Voor KRC Genk zit het seizoen er na de eerste uitzege in 2022 dus nog niet op. De huidige vicekampioen en bekerwinnaar krijgt vanaf het weekend van 22-24 april zes wedstrijden om nog een onverhoopt Europees ticket uit de brand te slepen. Dat wordt geen sinecure, de foutenmarge blijft nul. Om de Europe play-offs te winnen moet Racing immers een kloof van vijf (en half) punten overbruggen met AA Gent. En daarna mogelijk ook nog een finale winnen op het veld van een team uit de Champions’ play-offs.

SERAING: Dietsch – Opare, Dyrestam, Dabila, Spago, Mansoni – Cissé, Cachach, Jallow – Marius, Mikautadze.

KRC GENK: Vandevoordt – Munoz, Sadick, McKenzie, Jukleröd – Ouattara, Heynen, Hrosovsky – Ito, Onuachu, Oyen.

Vervangingen: 46’ Ouattara door Thorstvedt en Mikautadze door Faye, 65’ Jallow door D’Onofrio, 68’ Ito door Bongonda, 71’ Cissé door Renzuli, 77’ Opare en Mansoni door Sanogo en Douane, 86’ Jukleröd en Oyen door Arteaga en Paintsil.

Doelpunten: 45’ Ito 0-1, 54’ Thorstvedt 0-2.

Gele kaarten: 37’ Garcia (coach, protest), 43’ Ito (late tackle), 45+1’ Munoz (hands).

Rode kaart: 34’ Dabila (fout op doorgebroken Onuachu).

Scheidsrechter: Denil.

Toeschouwers: 2.500.

Aangeboden door onze partners