© atv

Dodelijk busongeval met Franse reisbus op E19: twee doden en verschillende zwaargewonden

Brecht -

Een bus van het Franse Blablacar is zondagmiddag op de E19 ter hoogte van Sint-Job-In-t-Goor (Brecht), richting Breda, gekanteld. Er zijn minstens twee doden. Vijf passagiers vechten nog voor hun leven, vijf anderen zijn zwaargewond. De chauffeur, een 35-jarige Fransman, legde een positieve drugstest af en is opgepakt.

nelo

Volgens Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket heeft de chauffeur na het ongeval een positieve speekseltest voor drugs afgelegd. Zijn rijbewijs is ingetrokken en hij is opgepakt.

De bus die betrokken was bij het dodelijke ongeval op de E19 richting Breda, had vooral Franse passagiers aan boord. Maar er zaten ook reizigers op uit Spanje, Canada, Mexico, Kroatië en de VS. Over identiteiten wordt nog niet gecommuniceerd omdat niet alle familieleden al konden verwittigd worden.

De balans is alleszins loodzwaar. “Bij het ongeval zijn twee doden gevallen. Vijf passagiers verkeren nog in kritieke toestand, vijf zijn zwaargewond en 13 anderen raakten lichtgewond”, vertelt dokter Winne Haenen van FOD Volksgezondheid. Ze worden in verschillende ziekenhuizen verzorgd. Verschillende slachtoffers werden zondagavond nog geopereerd.

Zes inzittenden raakten niet gewond. Zij worden opgevangen in het cultureel centrum De Kaekelaar in Schoten. “Voor hen wordt gezocht naar een verblijfplaats voor vannacht”, zegt vervangend burgemeester van Schoten, Iefke Hendrickx (N-VA).

Het ongeval gebeurde rond 11.45 uur op de E19 richting Breda.

De bus zou volgens onbevestigde informatie de betonnen vangrail aan de kant van de rijbaan geraakt hebben en vervolgens gekanteld zijn. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken.

De klap was hevig, zeggen getuigen. “De ruiten van de bus waren. We zagen huilende mensen die troost zochten bij elkaar. Sommigen waren gewond aan het hoofd. We hebben vreselijke dingen gezien.”

“Ik heb zwaargewonde lichamen gezien en ik wist meteen dat we moesten helpen”, zegt Edit Csép (43). “Dus ben ik met de slachtoffers beginnen praten en diegenen die ‘oké’ waren hebben we uit de bus geholpen. Eén van hen vertelde me dat ze vanuit Lille op weg waren naar Amsterdam en dat de buschauffeur in slaap was gevallen.”

“We hebben mensen uit de bus geholpen, de meesten spraken Frans. Ik heb verschrikkelijke dingen gezien”, zegt ook zij.

Er kwam onder meer een MUG-helikopeter ter plaatse die landde op de autoweg.

 ©  gva

De verongelukte bus is van het bedrijf BlaBlaCar, een Frans touringcarbedrijf dat bekend staat om ritten aan lage prijzen. Het is een onderdeel van het Franse autodeelplatform BlaBlaCar.

De bus was onderweg van Parijs via Rijsel naar Amsterdam en had mensen aan boord, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Het autocarbedrijf heeft intussen een noodnummer (0801/90.75.58) geopend voor naasten van de slachtoffers.

“Onze teams staan ook in contact met de Belgische autoriteiten”, aldus nog de woordvoerder van BlaBlaCar.

Bij het ongeval zouden geen andere voertuigen betrokken zijn geweest.

Snelweg volledig afgesloten

“Alle verkeer richting Nederland moet vanaf nu via de A12 richting Bergen-op-Zoom”, meldt woordvoerder Peter Bruyninckx. “Door de versperring in St-Job zijn de afrit Kleine Bareel en de lokale wegen volledig dichtgeslibd.”

Ook richting Antwerpen zijn er trouwens twee rijstroken afgesloten om de hulpdiensten ruimte te geven. Er staat een kijkfile.

Het is voorlopig niet duidelijk wanneer de snelweg weer kan vrijgegeven worden. De politie probeert de chauffeurs die vlak achter de gecrashte bus reden en die al uren geblokkeerd staan, weg te leiden.

 ©  Frank Roeben

Het Vlaams Verkeerscentrum laat weten dat de weg volledig versperd is. “Al het verkeer op de E19 - A1 in de richting van Breda (NL) moet de snelweg verlaten via uitrit 5 Kleine Bareel. Volg de calamiteitenomleiding met de letter C tot oprit 4 St.-Job-in-t Goor, waar u de snelweg weer kan oprijden. Hou rekening met vertragingen op deze omleiding”, klinkt het.

 ©  Frank Boelens

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer