Archiefbeeld uit 2015. ©  ptb

Filip Carpentier (47), baas van nieuwe continentale wielerploeg Minerva, onverwacht overleden

Filip Carpentier, de man achter de nieuwe continentale wielerploeg Minerva, is overleden. De eigenaar van het team werd amper 47 jaar. Een hartstilstand zou hem fataal geworden zijn.

Sam Varewyck, Hugo Coorevits en Thijs Pattyn

Carpentier was afkomstig uit Elverdinge (Ieper) en werkte al sinds 18-jarige leeftijd in de fietsenzaak van zijn familie. Hij richtte vorig jaar de wielerploeg Minerva op, die sinds dit seizoen uitkomt op continentaal niveau. De ploeg kan op die manier regelmatig proeven van grote koersen: zo waren ze er afgelopen woensdag bijvoorbeeld ook bij tijdens de Scheldeprijs. Onder meer Johan Museeuw (adviseur) en voormalig Belgisch kampioen Preben Van Hecke (ploegleider) zijn bij het team aan de slag.

Edouard Baron (36), een vriend van Carpentier, reageerde verslagen op het nieuws. “Ik ken hem al twintig jaar via mijn vader. Ik ging vaak met hem fietsen. We zagen hem elk jaar op de vip-feesten op de Zesdaagse in Gent. Hij is iemand, die graag bij bekende persoonlijkheden stond, maar niet graag zelf in de belangstelling was. Hij had een vastgoedmicrobe en overtuigde mij om ook in de vastgoedsector te beginnen. Na vijftien jaar doe ik het nog steeds.”

“Ik hoorde hem de voorbije paar jaar meer naar aanleiding van zijn nieuwe hobby: een eigen wielerploeg”, zegt Baron. “Filip was heel preus op zijn ploeg. Hij was heel intelligent en emotioneel. Zijn werk was zijn leven, maar zijn familie kwam altijd op de eerste plaats. Binnen drie weken zou eerste Grote Prijs Daniël Carpentier georganiseerd worden op 30 april. Het is de eerste wielerwedstrijd ter ere van zijn overleden vader. Daniël was een goede coureur en werd bekend met zijn fietsenzaak, waar ik nog een vakantiejob had. Het eerbetoon aan zijn vader ging opnieuw met alles erop en eraan zijn. Voor iedereen alles doen, en zelf genieten op de achtergrond. De koers voor zijn vader, die in 2014 op 77-jarige leeftijd overleed, zal wellicht doorgaan, maar niet met toeters en bellen en ook als eerbetoon aan Filip zelf. Ik kon hem altijd bereiken, maar nu blijft zijn WhatsApp stil. Het is onwezenlijk. Hij was zo jong.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer