©  REUTERS

Russen verbranden lijken in mobiele crematoria, zegt burgemeester van Marioepol

De burgemeester van de belegerde stad Marioepol heeft Rusland ervan beschuldigd lijken te verbranden in mobiele crematoria om sporen uit te wissen van oorlogsmisdaden. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag gemeld via de berichtendienst Telegram. De Russische troepen hebben ondertussen een groot deel van de stad bezet.

Bron: BELGA

“Dit is een nieuw Auschwitz en Majdanek”, aldus burgemeester Vadim Boitsjenko, verwijzend naar de Duitse concentratiekampen in Polen uit de Tweede Wereldoorlog. De wereld moet de “Poetiaanse onmensen” bestraffen. Het “vuile werk” moet gedaan worden door lokale aanhangers van de Russen. 

Berichten uit Marioepol kunnen al weken niet op een onafhankelijke manier geverifieerd worden. 

De gemeenteraad die gevlucht is, schatte vorige week het aantal burgerdoden bij de gevechten op 5.000. Vandaag zouden dat er al tienduizenden kunnen zijn aangezien de vernielingen voortduren. Voor het begin van de Russische inval leefden 440.000 mensen in Marioepol, vandaag zijn dat er naar schatting nog 100.000.

De Oekraïense autoriteiten en media hadden eerder al gemeld dat de Russen mobiele crematoria gebruiken, maar dan voor het verbranden van de lijken van hun eigen soldaten. Zo zouden ze willen verbergen hoeveel Russische doden er juist vielen. Ook die informatie kan niet geverifieerd worden.

Op sociale media circuleren ondertussen beelden van die crematoria. Die zouden niet van de afgelopen weken dateren, maar wel enkele jaren oud zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer