Themabeeld ©  Shutterstock

Donderdag nog rukwinden tot 80 km/u: “Maar volgende week eventjes lentegevoel”

Na een druilerige eerste week van de paasvakantie voorspelt het KMI maandag temperaturen tot maar liefst 20 graden. “Donderdag kan wel nog een code geel worden uitgevaardigd, maar tijdens de eerste helft van volgende week zullen we weer eventjes een lentegevoel krijgen”, zegt weerman Frank Deboosere.

Laurence Torck

Het leek even alsof de herfst weer in het land was de afgelopen dagen, en dat zal nog enkele dagen zo zijn. “Er wordt nog steeds veel regen verwacht, zeker op donderdag”, zegt Frank Deboosere. “Vooral in het Ardense reliëf kan het hard regenen, waardoor code geel zou kunnen worden uitgevaardigd voor veel neerslag op korte tijd. Dat zal geen problematische situaties veroorzaken, maar het zal wel boven een bepaalde hoeveelheid zitten.”

Daarnaast worden donderdag ook nog rukwinden verwacht tussen de 70 en de 80 kilometer per uur, aan de kust zou dat wat meer kunnen zijn.

Bang afwachten

Ook vrijdag wordt nog regen verwacht, maar dan vooral in het zuiden van het land. De maxima zullen door de noordenwind tussen de 7 en 8 graden liggen. “Zaterdag komt de wind ook uit het noorden, de temperaturen zullen dus niet veel hoger komen. En we verwachten dan ook wisselvallig weer met een paar aprilse grillen.”

Donderdag- en vrijdagnacht wordt het ook opletten omdat de temperaturen rond het vriespunt zullen liggen. “Het zal aan de grond vriezen, waardoor het bang afwachten wordt voor de bloesems”, aldus Deboosere.

Vanaf zondag draait de wind, waardoor de temperaturen stijgen tot zo’n 13 graden. “De lucht zal vanuit het zuiden komen, waardoor het weer tijdens de eerste helft van de week aangenaam zal zijn, met maandag en dinsdag zelfs temperaturen tot 20 graden. Er wordt geen diepblauwe lucht verwacht, omdat er enkele hoge wolkensluiers zullen zijn, maar het lentegevoel zal er wel zijn”, zegt Deboosere. Nadien is het volgens hem helaas weer eventjes gedaan met het warme lenteweer. “Het zal minder zacht worden, maar veel regen zal er niet vallen.”

Dat het weer wispelturig is, is volgens Deboosere overigens niet bijzonder. “April is een scharniermaand tussen winter en zomer. Het kan zoals onlangs wit zien, en dan plots tegen het einde van de maand 25 graden worden”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer