Weer Wiebes! Nederlandse sprint overtuigend naar tweede zege op rij in Scheldeprijs: “Dit is heel speciaal”

Lorena Wiebes heeft voor het tweede jaar op rij de Scheldeprijs naar haar hand gezet. De Nederlandse van Team DSM toonde zich de sterkste na een massasprint en mag zich het komende jaar de officieuze wereldkampioene der sprinters noemen. Chiara Consonni, de Italiaanse winnares van Dwars door Vlaanderen, werd tweede. Rachele Barbieri mocht als derde mee op het podium. Onze landgenote Julie De Wilde werd knap zevende.

Jens Jacobs

Ook bij de vrouwen staat de Scheldeprijs al enkele jaren bekend als de sprinterskoers bij uitstek. Lorena Wiebes won vorig jaar nog overtuigend en stond ook vandaag als absolute topfavoriete aan de start. Wiebes moest alvast geen rekening houden met Lotte Kopecky. Onze landgenote genoot nog na van haar knappe overwinning in de Ronde van Vlaanderen en paste voor de Scheldeprijs. Ook wereldkampioene Elisa Balsamo liet de Scheldeprijs aan zich voorbijgaan waardoor alle ogen op Wiebes en Team DSM gericht stonden.

De wind zorgde alvast voor een aangenaam kijkstuk. Het duurde even, maar na 40km kwam er dan toch een kopgroep tot stand. De Canadese Boilard, de Ierse Armitage en de Britse Smith kozen het hazenpad. Veel voorsprong kregen de drie dames niet, en bij de eerste passage aan de aankomststreep op de Churchilllaan in Schoten, met nog exact 50 kilometer voor de boeg, was hun maximale voorgift van twee minuten al geslonken tot een halve minuut.

Toch een sprint

Lorena Wiebes had haar zinnen gezet op een tweede overwinning in Schoten en zette haar team op kop van het peloton. Toch duurde het nog even voor het trio voorin bij de lurven werd gevat. Met nog acht kilometer te gaan vond Abi Smith dat het te traag ging in de kopgroep. De Britse liet haar metgezellen achter en ging er alleen vandoor. Het zou de doodsteek betekenen voor de vluchters, want ook Smith zag haar poging stranden op vijf kilometer van de finish. Wiebes wou en kreeg een sprint.

Die sprint werd nog even ontregeld door een stevige valpartij in de slotkilometers. Wiebes liet het niet aan haar hart komen. Wiebes leek even het wiel van haar sprinttrein kwijt te zijn, maar in de laatste kilometer vond ze die alsnog terug en werd ze op het juiste moment afgezet. De Nederlandse sprintbom ging vervolgens verschroeiend aan en maakte het knap af. Voor Wiebes is het de tweede keer op rij dat ze de zege pakt in de Scheldeprijs. Onze landgenote Julie De wilde werd knap zevende.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lorena Wiebes: “Heel speciaal om hier twee keer op rij te winnen”

Voor het tweede jaar op rij stond er geen maat op Lorena Wiebes. De sprintster van Team DSM kende ook deze editie van de Scheldeprijs geen gelijke in de sprint. “Ik ben erg blij met deze overwinning. Deze koers ligt me. Het is vlak en de kasseien op het einde vind ik ook erg leuk. Het is heel speciaal om twee jaar op rij de zege te pakken hier. We hebben als team erg goed gewerkt vandaag en de hele koers gecontroleerd.”

De sprinters werden in het slot van de wedstrijd nog even opgeschrikt door een valpartij. “Die val gebeurde vlak naast mij. Maar ons team zat gelukkig voorin, waardoor we overeind konden blijven. In de sprint was ik even het wiel van Charlotte (Kool, red.) kwijt, maar ik kon weer aansluiten omdat zij vroeg de sprint aantrok. Ik kon haar alsnog passeren en zo de winst pakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer