©  AP

Ivanka Trump getuigt over bestorming Capitool voor onderzoekscommissie

Ivanka Trump, de dochter van de voormalige Amerikaanse president, heeft dinsdag getuigd voor de parlementaire commissie die een licht wil werpen op de rol van Donald Trump bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Bron: BELGA

“Ze beantwoordt vragen. Ze weidt niet uit, maar ze antwoordt wel”, aldus commissievoorzitter Bennie Thompson aan CNN. “Ze kwam uit zichzelf naar voor, dat is van grote waarde.”

Ivanka Trump werd in januari door de commissie uitgenodigd om mee te werken aan het onderzoek over 6 januari 2021. De leden van de commissie, die voornamelijk uit Democraten bestaat, zeggen over bewijzen te beschikken dat Ivanka Trump haar vader probeerde te overtuigen om op te roepen een einde te maken aan het geweld, toen een groep Trump-aanhangers het Congresgebouw bestormde, op het moment dat de parlementsleden de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen bevestigden.

De commissieleden zijn geïnteresseerd in “elk gesprek” waarvan ze getuige was of waaraan ze deelnam, in het bijzonder een telefoontje van vader Trump op de ochtend van 6 januari. In dat telefoongesprek zou Donald Trump geprobeerd hebben om zijn vicepresident Mike Pence te dwingen het tellen van de stemmen te stoppen. “U was aanwezig in het Oval Office en u heeft minstens een deel van dat telefoongesprek geobserveerd”, zei Bennie Thompson in januari.

De commissie heeft al bijna 800 getuigen gehoord, onder wie Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump en naaste adviseur van Donald Trump. Hij getuigde vorige donderdag via een videoconferentie. De commissie is bijna klaar met haar onderzoek en is van plan in het voorjaar openbare hoorzittingen te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer