Tachtig families van bewoners dienen klacht in tegen Franse woonzorggroep Orpea

Bijna 80 families van bewoners hebben maandag een klacht ingediend tegen de Franse woonzorggroep Orpea bij het parket van het Franse Nanterre, vlak bij de hoofdstad Parijs, vanwege het in gevaar brengen van anderen en onvrijwillige doodslag. Het dossier heeft ook uitlopers in België.

Bron: BELGA

Het parket van Nanterre kon de ontvangst van de klachten niet bevestigen.

De Franse rusthuisketen Orpea kwam eind januari in opspraak na de publicatie van het boek “Les fossoyeurs” van journalist Victor Castanet. Daarin is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Nochtans moeten de bewoners veel geld betalen voor hun verblijf. De wantoestanden zouden het gevolg zijn van de zoektocht naar winstmaximalisatie door de groep. 

De zaak-Orpea heeft ook uitlopers in België. Bijna twee weken geleden raakte bekend dat het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid twee woonzorgcentra van de groep onder verhoogd toezicht heeft geplaatst: Vordenstein in Schoten en De Bottelarij in Kortemark. Ook twee andere rusthuizen van de groep waren al op de zwarte lijst geplaatst: James Ensor (Oostende) en Park Lane (Antwerpen). Orpea baat in totaal een zestigtal rusthuizen uit in ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer