©  photo Marc Van Hecke

Einde carrière? Sonny Colbrelli mag met defibrillator niet meer koersen in Italië

Sonny Colbrelli zal niet meer toegelaten worden om deel te nemen aan Italiaanse wielerwedstrijden. Dat meldt het Franse L’equipe. De 31-jarige renner van Bahrain Victorious gaat met een defibrillator door het leven nadat hij een hartstilstand kreeg in de Ronde van Catalonië.

Jonas WithouckBron: L'Equipe

Volgens een Italiaanse wet, ingevoerd in 2017, mogen atleten met een defibrillator niet meer deelnemen aan competities. Of de Internationale Wielerunie UCI de Italiaan wel zal toelaten om nog aan koersen buiten Italië deel te nemen, valt nog af te wachten.

Vanuit sportmedische kringen klinkt alvast dat het onwaarschijnlijk is dat Colbrelli ooit nog zal koersen. Volgens de richtlijnen van de ESC (European Society of Cardiology) mag Colbrelli niet meer koersen. “Patiënten met een ingeplante defibrillator-cardioverter zouden zich moeten onthouden van sporten die een risico op botsingen inhouden, en van activiteiten die tot traumata kunnen leiden”, klinkt het bij de ESC.

De situatie van Colbrelli is gelijkaardig aan die van voetballer Christian Eriksen, die sinds vorige zomer met een ingeplante defibrillator leeft na zijn hartaanval tijdens het EK. Eriksen mocht in de Italiaanse competitie niet meer in actie komen en liet daarom zijn contract bij Inter ontbinden. Tegenwoordig is Eriksen wel gewoon terug voetballer bij de Engelse eersteklasser Brentford.

Colbrelli kreeg op maandag 21 maart een hartstilstand meteen na de finish van de openingsrit in de Ronde van Catalonië. Hij was vrij snel weer bij bewustzijn, maar moest in een Catalaans ziekenhuis blijven voor verdere onderzoeken. Er werd een defibrillator ingeplant die het leven van Colbrelli zou moeten redden als hij nog eens een hartstilstand zou krijgen. Ondertussen is Colbrelli weer in zijn thuisland.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Lees meer