© TVL

Pyromaan moet niet naar cel voor brandende carnavalswagen die dodelijke kettingbotsing veroorzaakte

Lanaken/Maasmechelen -

Een Lanakenaar (25) kreeg vier jaar cel met uitstel voor vier brandstichtingen. Een van die branden veroorzaakte een rookwolk boven de autosnelweg met een kettingbotsing tot gevolg waarbij trucker Ivo Lauvrys het leven liet.

Shauni Deferm

Op 14 maart 2018 omstreeks 6 uur ’s ochtends brandde een carnavalswagen volledig uit. Die stond geparkeerd onder de brug van de E314 in Kotem (Maasmechelen). De brand veroorzaakte een immense rookpluim boven de snelweg. Door het beperkte zicht ontstond er een zware kettingbotsing met zes auto’s en drie vrachtwagens. Het ongeval kostte het leven van trucker Ivo Lauvrys uit Geel. Zijn cabine werd geplet tegen zijn voorligger.

Foto’s van ongeval

Uit onderzoek werd duidelijk dat de brand opzettelijk was aangestoken, maar drie jaar lang tastten de speurders in het duister. Er was geen verdachte, tot de 25-jarige man uit Lanaken in drie andere dossiers rond brandstichtingen opdook. Tijdens het onderzoek botsten de inspecteurs per toeval op een link met de uitgebrande carnavalswagen. Het ging om foto’s van de ravage op de snelweg in de telefoon van de man. Tijdens zijn verhoren bekende de man dat hij onder de brug wel vaker rondhing om drugs te dealen met hangjongeren. Later zou hij volgens de rechter ook toegegeven hebben dat hij wel degelijk de brand had gesticht. “Hij verklaarde dat hij een pyromaan was, die een grote fascinatie had voor vuur. Soms onder invloed van drugs, soms ook niet”, zo staat in het vonnis te lezen.

Tijdens zijn verhoor voor de Tongerse rechter trok hij die bekentenis weer in: “Die foto’s bewijzen dat ik in de buurt was, maar volgens mij heb ik het niet gedaan”, klonk het. “Ik denk echt dat ik het niet gedaan heb. Ik heb eerder bekend omdat ik onder druk werd gezet.”

Vrijspraak

Volgens zijn advocaat meester Millen waren er geen objectieve bewijselementen. “Wij gingen akkoord met een polygraaftest en DNA-onderzoek, maar daar is nooit gevolg aan gegeven. Bovendien is er op de foto’s niets van de brand zelf te zien. Terwijl een pyromaan het toch net doet om de vlammen te aanschouwen. Waarom zou hij daar dan geen foto’s van gemaakt hebben?”

De Tongerse rechter is wel overtuigd van de schuld van de twintiger. Hij veroordeelde de man tot een celstraf van vier jaar met uitstel van alles dat de voorlopige hechtenis overschrijdt. Hij moet hiervoor enkele voorwaarden naleven. Zo moet hij zich laten begeleiden voor zijn drugsprobleem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer